BOMBER

Λάδι σε τιμή… χρυσού

Λάδι σε τιμή… χρυσού
Αρχείου Intime

Η δικαιολογία της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου, λόγω καιρικών συνθηκών δεν πείθει κανέναν

Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει φτάσει σε τιμές χρυσού χωρίς κανείς να μας εξηγεί επαρκώς γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο και πώς μπορεί να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια.

Άπαντες καταλαβαίνουμε ότι η δικαιολογία ότι δήθεν λόγω των καιρικών συνθηκών η παραγωγή έχει πέσει, δεν πείθει κανέναν. Καλύτερα οι παραγωγοί και οι έμποροι να πουν την αλήθεια. Συγκεκριμένα, η τιμή για το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» πέρυσι κόστιζε από 5,55 ευρώ μέχρι 8,50 ευρώ το λίτρο, ενώ αυτές τις μέρες η τιμή του έχει «σκαρφαλώσει» από τα 9,50 ευρώ έως τα 18,80 ευρώ το λίτρο. Κοντεύει δηλαδή να φτάσει τα 20 ευρώ το λίτρο.

Προφανώς δεν μιλάμε για ανατίμηση, αλλά για αισχροκέρδεια.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Επειδή Ισπανία και Ιταλία δεν έχουν καθόλου λάδι, οι Έλληνες παραγωγοί και μεσάζοντες έχουν αποφασίσει να σπρώξουν όλη την ελληνική παραγωγή στο εξωτερικό, αφού οι Ιταλοί και οι Ισπανοί τους πληρώνουν επί τόπου και της μετρητοίς. Και βεβαίως τους πληρώνουν σε δυσθεώρητες τιμές.

Έτσι λοιπόν οι έμποροι του λαδιού αυτή την περίοδο θησαυρίζουν, γίνονται εκατομμυριούχοι, λόγω της ζήτησης από Ιταλία και Ισπανία.

Γι’ αυτό το λόγο αφήνουν «στεγνή» την ελληνική αγορά από λάδι το οποίο για να το αγοράσει ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να πληρώσει αστρονομικά ποσά.

Όλα τα άλλα που μας ξεφουρνίζουν είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες…