BOMBER

Ερωτήματα για το δάνειο Κασσελάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτήματα για το δάνειο Κασσελάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός από εντυπωσιασμό, η κίνηση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά....

Πολιτική θύελλα, αλλά και ενόχληση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να χορηγήσει προσωπικό δάνειο προς το κόμμα έτσι ώστε να πληρωθούν οι μισθοί του Δεκεμβρίου, γεγονός που επιβεβαίωσε της φήμες για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι το πρόβλημα προέκυψε από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και της εκλογικής συρρίκνωσης, αλλά και της μείωσης του αριθμού των βουλευτών, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισφορών προς το κόμμα.

Ερωτήματα για το δάνειο Κασσελάκη

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δάνεισε ένα εξαψήφιο ποσό, σχεδόν 250.000 ευρώ, για να κλείσει η χρονιά στο κόμμα και να πληρωθεί το δώρο στους εργαζόμενους των Μέσων Ενημέρωσης.

Εκτός από εντυπωσιασμό, η κίνηση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά.

Πρώτο και κύριο, το πόθεν. Κατά δήλωση του, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πλούσιος. Ο λόγος του, όμως, δεν αρκεί για να διακινεί τόσο μεγάλα ποσά. Επομένως, εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες. Το δάνειο το έδωσε ο ίδιος, ως φυσικό πρόσωπο ή κάποια εταιρεία συμφερόντων Κασσελάκη;

Αν ισχύει το δεύτερο, ποια εταιρεία Κασσελάκη και με ποιος υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ;

Το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στις δυο πλευρές, δεν οφείλει να κατατεθεί στην εφορία; Έχει γίνει αυτό; Αν ναι, θα δημοσιοποιηθεί το συμφωνητικό;

Καρφιά προς Τσίπρα

Επίσης, πρέπει στο κάδρο να τοποθετηθεί και μια διαρροή αντίστοιχη που είχε γίνει προ διμήνου, σε φιλικό προς την Κουμουνδούρου Μέσο, που τότε ανάγκασε τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να απαντήσουν αναλυτικά.

Διότι οι διαρροές περί «άδειων ταμείων», αφορούν κυρίως τον πρώην πρόεδρο, που παρέδωσε ένα κόμμα χωρίς να χρωστάει δεκάρα τσακιστή και με πληρωμένα τα πάντα. Ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε το 2008 αρρύθμιστη Τραπεζική χρηματοδότηση (δάνειο) από την ΕΤΕ για το κτίριο της Κουμουνδούρου ύψους 7.376.000€.

Το δάνειο αποπληρώθηκε πλήρως τον Απρίλιο του 2020, με αποτέλεσμα σήμερα ο τραπεζικός δανεισμός του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μηδενικός και το κτίριο της Κουμουνδούρου ιδιόκτητο, χωρίς βάρη και προσημειώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ μέχρι την αποχώρηση Τσίπρα. Το ετήσιο κόστος της μισθοδοσίας των εργαζομένων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο ύψος των 1.500.000 ευρώ και το παρέδωσε στα 1.500.000 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλει -κατά την παράδοση Τσίπρα) ούτε ένα ευρώ σε αμοιβές εργαζομένων, στις φορολογικές αρχές και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με το πρόγραμμα οικονομικού εξορθολογισμού των Μέσων του κόμματος που εφάρμοσε ο πρώην αρχηγός του κόμματος, η κατ’ έτος επιβάρυνση του ΣΥΡΙΖΑ απομειώθηκε σε 3.000.000 ευρώ από 3.700.000 ευρώ. Ενώ για το 2023, η επιβάρυνση θα διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στα 2.300.000 ευρώ. Αλλά και οι οφειλές των Κομματικών ΜΜΕ έχουν μειωθεί κατά 1.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2020.

Προσλήψεις με το «καλημέρα»

Κι ενώ η συζήτηση επικεντρώνεται στις οικονομικές δυσκολίες των κομματικών Μέσων, έχει περάσει ασχολίαστο το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος, που σήμερα εμφανίζεται ως «εξυγιαντής», αύξησε με το καλημέρα το μισθολογικό κόστος σε «Αυγή» και «Κόκκινο» με τις προσλήψεις που έκανε. Πολιτικό ζήτημα Υπάρχει όμως και ένα μείζον πολιτικό ζήτημα σε αυτή την πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά, διαδικασία.

Ο πρόεδρος του κόμματος, μετατρέπεται σε πιστωτή του χρεώνοντας -και άρα δεσμεύοντας- το απέναντι του.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα δημοκρατίας και ελέγχου εντός ενός κόμματος -εν προκειμένω της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και επομένως εντός του πολιτικού συστήματος