BOMBER

Τα «μασάει» ο Κατρούγκαλος για τη Βενεζουέλα: Και με τον Μαδούρο και με τον Γκουαϊδό

Τα «μασάει» ο Κατρούγκαλος για τη Βενεζουέλα: Και με τον Μαδούρο και με τον Γκουαϊδό
Κάτι δεν μάς λέει καλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών...
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με δεδομένες πλέον τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έμπρακτη στήριξη των Συριζαίων στο νυν πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιχείρησε τη Δευτέρα (04/02/2019) να παρουσιάσει μια τελείως διαφορετική εικόνα για τη στάση της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα αυτό.

Από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου Ε.Ε. - Αραβικού Συνδέσμου και σε δηλώσεις του προς Έλληνες ανταποκριτές, ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε να παρουσιάσει τη στάση της κυβέρνησης ως μη αποκλίνουσα από εκείνη των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Εξαπέλυσε, μάλιστα, επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, λέγονται πως «μολονότι αποφεύγω να απαντώ σε θέματα που ανακινούνται στο εσωτερικό της χώρας, ακριβώς γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μπαράζ παρερμηνευτικών δηλώσεων εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας -και λυπάμαι που το λέω- και του ίδιου του αρχηγού της με ένα πρόσφατο tweet».

«Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Και πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν «να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη να υπάρχει ειρηνική διέξοδος εννοούμε ότι θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση, να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εμφυλίου πολέμου και ακριβώς εκεί έγκειται ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας, να μεσολαβήσει ώστε να υπάρχουν δίκαιες, τίμιες εκλογές που θα εκτονώσουν την ένταση με τον τρόπο που ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας θα αποφασίσει».

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι «στο πλαίσιο αυτό, από την αρχή η θέση της χώρας μας ήταν να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές».

«Με βάση τα ανωτέρω, είναι αυτονόητο ότι σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τις αρμοδιότητες και της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και του Προέδρου της στην άσκηση των συνταγματικών τους αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση διεξαγωγής εκλογών με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε. Ευελπιστούμε ότι στην προσεχή συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, στο Μοντεβιδέο, αυτή η ομάδα κρατών -η διεθνής ομάδα επαφής που συστάθηκε και με δική μας πρωτοβουλία και επιμονή- θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες διαλόγου που θα εκτονώσουν την ένταση και που θα μπορέσουν πράγματι να δώσουν στο λαό της Βενεζουέλας την ευκαιρία να αποφασίσει μόνος του», συμπλήρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, για να καταλήξει: «Όλα τα άλλα αποτελούν αποπροσανατολισμό και θέλω να προειδοποιήσω όλους ότι Η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει ποτέ να γίνεται παίγνιο εσωτερικών, μικροκομματικών λόγων. Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι όταν μιλάμε για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να μιλάμε με υπευθυνότητα και να αποφεύγουμε να τη χρησιμοποιούμε για οποιαδήποτε μικροκομματικά οφέλη».

Φαίνεται, τελικά, πως η κυβέρνηση βρήκε τη δική της… συνταγή επιτυχίας απέναντι σε όσα διαδραματίζονται στη Βενεζουέλα: «Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ…».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Θα «πνιγεί» η Ελλάδα τις επόμενες ώρες - Αεροχείμαρροι πάνω από τη χώρα (vid)

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε θα επιστραφούν τα ποσά - Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία

Ρoή Ειδήσεων