ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Το «ραβασάκι» Ερντογάν στον Δένδια

Το «ραβασάκι» Ερντογάν στον Δένδια

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Ερντογάν να δει εκτάκτως τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών δεν μπορεί να ερμηνευθεί ευθέως ως ένας καλός οιωνός

Μπορεί άραγε το ξαφνικό ενδιαφέρον του Ερντογάν να δει τον Δένδια να θεωρηθεί ως μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας; Μην βιαστείτε να απαντήσετε... Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θέλησε να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό, εκτός προγράμματος και πρωτοκόλλου και μάλιστα προτού ο κ. Δένδιας συναντηθεί με τον ομόλογο του, δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να στείλει μέσω του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κάποιο μήνυμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τις τελευταίες ημέρες δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Ερντογάν απείλησε με γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στις περιοχές που έχει αυθαίρετα ορίσει με το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης και που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση του Λίβυου εγκάθετου του, Σαράτζ.

«Εμείς στην Ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή, όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να έχει ως «σημαία» των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, έχοντας εξασφαλίζει την δέσμευση της λιβυκής μεταβατικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί η επίμαχη συμφωνία. Αυτό διαπίστωσε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην λιβυκή πρωτεύουσα, καθώς ο Λίβυος ομόλογος του ουσιαστικά υπερασπίστηκε το ψευδοσύμφωνο.

Όπως έχουμε εγκαρίως επισημάνει από το Newsbomb.gr η Τουρκία χρησιμοποιεί την Λιβύη για να «πάει» το τουρκολιβυκό σύμφωνο στην Χάγη. Είναι προφανές ότι αν η Ελλάδα κερδίσει, ο Ταγίπ Ερντογάν ποτέ δεν θα αποδεχθεί μια τέτοια απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου. Σε περίπτωση που οποιαδήποτε απόφαση δικαιώσει το κατάπτυστο αυτό σύμφωνο, αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει με τους Τούρκους. Δεν θέλω καν να σκεφτώ την αντίδραση νίκης του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συζητήσεις με την Λιβύη είναι μια μεγάλη παγίδα κι αυτό ελπίζω να το γνωρίζει η ελληνική διπλωματία. Και τούτο διότι η Λιβύη αναγκάζεται ή είναι ενδεχομένως αποφασισμένη να παίξει ακόμα και το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου, μέχρι να καθαρίσει το εσωτερικό της πολιτικό τοπίο.

Ο Ερντογάν είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ζητήσει κλειστή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρώντας να απομονώσει τα ζητήματα Ελλάδας - Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό το ραβασάκι θα δώσει στον Δένδια...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Δένδια – Ερντογάν: Γιατί ο «σουλτάνος» ζήτησε να δει τον Έλληνα υπουργό –Όλο το παρασκήνιο