ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Ο «Τζάμπας» ζει και βασιλεύει

Ο «Τζάμπας» ζει και βασιλεύει
  • Ο «Τζάμπας» όχι μόνο δεν πέθανε, όπως λέει μια διαφήμιση στην τηλεόραση, αλλά ζει και βασιλεύει και την ελληνική αγορά εργασίας κυριεύει.
  • Σοκαρίστηκα όταν ήρθαν σήμερα κάποια στοιχεία στα χέρια μου από το υπουργείο Εργασίας (υπηρεσία Καταγγέλλων), από τη ΓΣΕΕ και διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις ιδιωτικών υπαλλήλων.
  • Το 70% των ιδιωτικών υπαλλήλων πληρώνεται με καθυστέρηση 3-4 μηνών, ένα 20% έχει να πληρωθεί από το Πάσχα, ενώ χιλιάδες είναι οι υπάλληλοι που δουλεύουν χωρίς να ξέρουν πότε θα πληρωθούν, υπακούοντας στην εξής δήλωση του εργοδότη τους: «λεφτά δεν έχω να σας πληρώσω, μόλις εισπράξω θα σας δώσω, αν θέλετε μείνετε να δουλεύετε χωρίς πληρωμή για αόριστο χρόνο ή φύγετε και μπείτε στην ανεργία».
  • Και οι περισσότεροι βέβαια ξέροντας ότι αν φύγουν από το επαγγελματικό τους μαντρί –όσο κι αν μοιάζει αυτό το μαντρί με γαλέρα σκλάβων – θα μείνουν για 2-3 χρόνια ή και για πάντα άνεργοι, μένουν μες στο μαντρί βάζοντας το κοστουμάκι του κυρίου «Τζάμπα».
  • Το ερώτημα όμως είναι πόσοι από τους εργοδότες πραγματικά δεν έχουν δυνατότητα πληρωμής μισθών και πόσοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, αλλά προτιμάνε τα χρήματα αυτά να τα τζιράρουν στην εργασία τους αφήνοντας απλήρωτους και σε απόγνωση τις οικογένειες χιλιάδων υπαλλήλων.
  • Πληροφορούμαι ότι τόσο η ΓΣΕΕ όσο και πολλές οργανώσεις υπαλλήλων ξεκινάνε μία συντονισμένη διερεύνηση των συνθηκών αντιμετώπισης των υπάλληλων από την εργοδοσία για να διαπιστώσουν σε ποιες περιπτώσεις έχει αποδεδειγμένο πρόβλημα πληρωμών ο εργοδότης και σε ποιες απλά κοροϊδεύει τους υπαλλήλους του.