ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Κούλη ξέρεις κάτι για τα 60 δισ. που έβγαλαν επιχειρηματίες στο εξωτερικό;

Κούλη ξέρεις κάτι για τα 60 δισ. που έβγαλαν επιχειρηματίες στο εξωτερικό;

Καλοί οι έλεγχοι στους δημοσίους υπαλλήλους που έβγαλαν 1,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό - Για τους... άλλους που έβγαλαν 60 δισ. δεν ξέρει κανείς τίποτα;

Όλα καλά κι όλα ωραία με τους δημοσίους υπαλλήλους που «έπιασε» ο Κυριάκος. Μετά από εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Αικατερίνη Σαββαϊδου διαπίστωσαν ότι 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν 1,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης.

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη, λέει ο Κούλης. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 5.260 υπάλληλοι, είτε οι ίδιοι είτε και με τους τις συζύγους τους, έστειλαν σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού από το 2009 εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ και το σύνολο των εμβασμάτων ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ.

Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

Με μια πρώτη ανάγνωση της είδησης το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι: Καλά έκανε.

Αυτό βέβαια που ξέχασε ο Κούλης είναι τα υπόλοιπα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που έβγαλαν Έλληνες επιχειρηματίες εν μέσω κρίσης σε τράπεζες του εξωτερικού και σε διαφόρους φορολογικούς παραδείσους. Μάλιστα τα ονόματα ορισμένων υπάρχουν στο στικάκι της λίστας Λαγκάρντ. Αυτό που γύρναγε από γραφείο σε γραφείο και δεν το είχε δει κανένας.

Θα μου πείτε «ώρα είναι να χρεώσουμε και τη λίστα Λαγκάρντ στον Κυριάκο». Όχι βέβαια, σε καμία περίπτωση. Όμως αν κάποτε θέλουμε να γίνουμε σοβαρό κράτος δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε μόνο με τη «μαρίδα» και να αφήνουμε τους «καρχαρίες».

Να σταματήσει δηλαδή αυτός ο «λαϊκισμός» για τους δημοσίους υπαλλήλους που τρώνε με δέκα μασέλες (που προφανώς και υπάρχουν) και να κοιτάξουμε τι γίνεται και με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που τρώγανε με 40 μασέλες...