ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Ο Βενιζέλος αποχαιρετά τον Σόιμπλε στα υπόγεια μπαρ του Grexit...

Ο Βενιζέλος αποχαιρετά τον Σόιμπλε στα υπόγεια μπαρ του Grexit...

Για την εμπειρία του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε αφιέρωμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung στο οποίο συμμετείχαν και άλλοι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών από διάφορες χώρες της ευρωζώνης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με απροσποίητη (;) απλότητα, αναφέρεται στις δύο φορές που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να διώξει την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Ο ίδιος αρνήθηκε και έτσι απλά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το δέχτηκε. Και τις δύο φορές.

Μάλιστα, οι συζητήσεις αυτές έγιναν η μία σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο στο Βερολίνο και η άλλη στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου Monopol, στο Βόρσκλαβ της Πολωνίας, μόνο οι δυο τους, με έναν συνεργάτη ο καθένας.

Ατμοσφαιρική η αφήγηση, και ακόμα πιο δραματικό το αποτέλεσμα: PSI, ταφόπλακα στα ασφαλιστικά ταμεία, καταστροφή μικρο-ομολογιούχων, χασούρα εκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις που το κράτος πλήρωσε με ομόλογα για τα χρέη του…

Μετά από αυτά, ο Γερμανός υπουργός προσέφερε απλόχερα τη βοήθειά του και ο ελληνικός λαός έζησε καλά κι ο Βενιζέλος καλύτερα...

Αναλυτικά, το κείμενο του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Συνυπήρξαμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υπουργοί οικονομικών το 2011-2012 σε μια από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες φάσεις της ελληνικής κρίσης. Ο Βόλφγκανγκ ήταν ένας απαιτητικός, αλλά έγκυρος και αξιόπιστος συνομιλητής με τον οποίο μπορούσες να συνεννοηθείς όχι μόνο για επιμέρους ζητήματα αλλά για το στρατηγικό πλαίσιο. Είχε τη δική του αντίληψη για την ευρωζώνη και το μέλλον της, αλλά ήξερες ποια είναι αυτή και ήταν σταθερή. Μου έθεσε σε δυο πολύ κρίσιμες στιγμές το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η πρώτη φορά ήταν στο Βερολίνο στις αρχές Ιουλίου 2011, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο υπουργείο οικονομικών με το πρώτο πρόγραμμα στήριξης να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Η άρνησή μου να αποδεχθώ τη λύση του - έστω προσωρινού - grexit, μας επέτρεψε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος και στη μεγάλη παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος που συντελέστηκε το 2012. Αυτό έγινε σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο στο Βερολίνο.

Λίγους μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2011, ο Βόλφγκανγκ επανήλθε, στο Βόρσκλαβ της Πολωνίας την παραμονή του άτυπου ECOFIN. Η συνάντηση έγινε στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου Monopol. Στο χώρο ήμασταν μόνοι με έναν συνεργάτη ο καθένας. Αρνήθηκα την πρόταση για Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια και το αποδέχθηκε. Η βοήθεια του στη συνέχεια για το δεύτερο πρόγραμμα, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους ήταν καταλυτική. Ακόμη και τώρα οι πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που αναμένεται να οριστικοποιηθούν με τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 βασίζονται στα όσα συμφωνήσαμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2011-12».

Σχετικές ειδήσεις