ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό το εξωτικό Tucker 48 του 1948 πουλήθηκε σχεδόν 1.000.000 δολάρια

Αυτό το εξωτικό Tucker 48 του 1948 πουλήθηκε σχεδόν 1.000.000 δολάρια

Τα μόλις 50 αυτοκίνητα που κατασκεύασε ο Preston Tucker είναι περιζήτητα όταν κάποιo από αυτά είναι διαθέσιμo προς πώληση.

Του Γιάννη Σκουφή

H ιστορία του Preston Tucker είναι τόσο ενδιαφέρουσα που το 1988 ο Francis Ford Coppola γύρισε την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Jeff Bridges, κάνοντάς την ακόμα πιο γνωστή.

Ο Tucker λοιπόν ξεκίνησε το 1947 να κατασκευάζει μια λιμουζίνα η σχεδίαση της οποίας είχε ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μόλις μέρες και η τεχνολογία της ειδικά σε ότι αφορούσε την ασφάλεια -διέθετε για παράδειγμα ζώνες ασφαλείας, παρμπρίζ που σε περίπτωση σύγκρουσης έπεφτε προς τα εμπρός και τρεις προβολείς με το μεσαίο να φωτίζει προς το εσωτερικό της στροφής- ήταν πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής.

Παράλληλα ο τοποθετημένος πίσω κινητήρας ήταν ένας εξακύλινδρος boxer 5.500 κυβικών και 168 ίππων που βασιζόταν σε έναν κινητήρα ελικοπτέρου.

Ο Tucker έπειτα από ενέργειες ων τριών μεγάλων τότε του Ντιτρόιτ (General Motors, Ford και Chrysler) που τον έβλεπαν ως απειλή, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή, αθωώθηκε μεν αλλά ταυτόχρονα καταστράφηκε ως αυτοκινητοβιομήχανος έχοντας κατασκευάσει μόλις 50 αυτοκίνητα.

Το αυτοκίνητο των φωτογραφιών μας δεν είναι ένα από αυτά τα 50. Η βάση του είναι το πλαίσιο με αριθμό 1052 με το οποίο ο Tucker δοκίμαζε το αυτόματο κιβώτιο που είχε σχεδιάσει και εξελίξει ο ίδιος, που όμως δεν είχε αμάξωμα. Ένα γνήσιο αμάξωμα προσαρμόστηκε μόλις το 2015, κάτι βέβαια που δεν εμπόδισε την τιμή του να φτάσει στη δημοπρασία σχεδόν το 1.000.000 ευρώ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις