ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δείτε τις Bugatti που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στους δρόμους…

Δείτε τις Bugatti που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στους δρόμους…

Η διάσημη γαλλική εταιρία με την μονοδιάστατη γκάμα έχει κατασκευάσει πολλά περισσότερα αυτοκίνητα από όσα νομίζετε.

Του Γιάννη Σκουφή

Μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την παραγωγή ενός μοντέλου έχουν αφιερωθεί χιλιάδες εργατοώρες στη σχεδίαση, την εξέλιξη και τη διαδικασία παραγωγής του. Οι ειδικοί προσομοιώνουν και δημιουργούν μπροστά από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και αρκετές φορές υλοποιούν τις συλλήψεις τους μέσα από πρωτότυπα μοντέλα.

Αυτά είναι γνωστά και ως concept cars, τα οποία πολλές φορές τα βλέπουμε στις εκθέσεις των αυτοκινήτων να σφυγμομετρούν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και ανάλογα να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις από την εταιρεία για το αν θα δοθεί το πράσινο φως ή όχι. Κάποια άλλα κατασκευάζονται και για λόγους επίδειξης.

Η Bugatti για παράδειγμα έχει κατασκευάσει τρία εντυπωσιακά concept cars τα οποία ήταν μυστικά εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικά η κόκκινη Veyron Barchetta χρονολογείται από το 2008, δηλαδή 10 χρόνια προτού ο νυν επικεφαλής της μάρκας Stephan Winkelmann αναλάβει τις τύχες της. Υποτίθεται πως η speedster θα πετούσε το γάντι στις αντίστοιχες Ferrari, Aston Martin και McLaren, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ…

Το ίδιο ισχύει και για το Atlantic Concept που το 2015 κέντρισε το ενδιαφέρον στο Pebble Beach. Είχε τον χαρακτήρα ενός GT και για αυτό υπήρχε χώρος αποσκευών στο πίσω μέρος. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο την κοινή γνώμη απασχολούσε το σκάνδαλο του dieselgate και η παρουσίαση ενός τέτοιου μοντέλου στις ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα.

Όσο για την W16 Rembrandt Coupe, και αυτή αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Εδώ ο W16 της Chiron έχει μετακομίσει μπροστά και κάτω από το μακρύ καπό. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο μπορεί να ήταν κρυφό αλλά πάνω σε αυτό προφανώς βασίστηκε σχεδιαστικά η La Voiture Noire. H one-off Bugatti που έχει και τον τίτλο του ακριβότερου αυτοκινήτου στον κόσμο με τον ιδιοκτήτη της να παραμένει άγνωστος μέχρι και σήμερα.