ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πως προστατεύεται το χρώμα του αυτοκίνητου σας από τα περιττώματα των πουλιών και πως καθαρίζεται;

Πως προστατεύεται το χρώμα του αυτοκίνητου σας από τα περιττώματα των πουλιών και πως καθαρίζεται;

Οι επιπτώσεις των περιττωμάτων των πουλιών, των κουτσουλιών στην καθομιλουμένη, μπορούν να χαλάσουν το χρώμα ενός αυτοκινήτου. Πόσο μάλλον μετά από την ακινησία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Του Γιάννη Σκουφή

Μπορεί σε πολλές χώρες όπως και στη δική μας να θεωρούνται γούρι αλλά για τα χρώματα των αυτοκινήτων είναι κατάρα, λόγω της οξύτητας και κατά συνέπεια του διαβρωτικού τους χαρακτήρα. Ο λόγος για τις κουτσουλιές των πουλιών που αποτελούν στοιχείο έρευνας των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η Ford για παράδειγμα δημιουργεί συνθετικές κουτσουλιές στο εργαστήριο και μάλιστα με τρόπο τόσο ρεαλιστικό που αντανακλούν με ακρίβεια τη διαφορετική διατροφή, άρα και τη διαφορετική οξύτητα των περιττωμάτων των περισσοτέρων πουλιών στην Ευρώπη.

Αυτές οι τεχνητές κουτσουλιές λοιπόν ψεκάζονται σε πάνελ (μεταλλικά στοιχεία) και στη συνέχεια, κάποια δείγματα υποβάλλονται σε μία διαδικασία θερμικής καταπόνησης σε φούρνο στους 40, 50 και 60° C που προσομοιώνει την πραγματική χρήση του οχήματος σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες και δοκιμάζει την αντιδιαβρωτική προστασία της βαφής σε οριακές καταστάσεις.

Βελτιώνοντας τις χρωστικές ουσίες, τις ρητίνες και τα πρόσθετα από τα οποία αποτελείται το λαμπερό προστατευτικό στρώμα της βαφής, οι ειδικοί μπορούν να διασφαλίσουν ότι το χρώμα που χρησιμοποιεί η Ford στα αυτοκίνητά της έχει τη βέλτιστη σύνθεση για να αντέχει «επιθέσεις» από τέτοιους ρύπους.

Οι πιο επικίνδυνες εποχές για το χρώμα του αυτοκινήτου είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι καθώς όχι μόνο κυκλοφορούν περισσότερα πουλιά, αλλά επιπλέον γιατί η βαφή μαλακώνει και διαστέλλεται κάτω από έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Όταν ψύχεται συστέλλεται και τυχόν βρομιές, όπως οι κουτσουλιές, κολλάνε πάνω στην επιφάνειά της.

Πως όμως καθαρίζεται σωστά ένα αυτοκίνητο από τις κουτσουλιές; Οι ειδικοί της Ford συμβουλεύουν όλους τους ιδιοκτήτες απλά να πλένουν τακτικά το αυτοκίνητό τους με σφουγγάρι και χλιαρό νερό που περιέχει σαμπουάν με ουδέτερο pH και να αφαιρούν αμέσως και προσεκτικά φαινομενικά αβλαβείς ουσίες από τη βαφή. Το κέρωμα των βαμμένων επιφανειών μία ή δύο φορές το χρόνο αυξάνει την αντοχή των νέων χρωμάτων σε «δριμείς επιθέσεις», διατηρώντας τη λάμψη τους σε βάθος χρόνου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έθαψε ζωντανή την παράλυτη μητέρα του – Τρεις μέρες συνέβη το θαύμα (Pics)