ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή η κουκούλα προστατεύει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από πυρκαγιές

Αυτή η κουκούλα προστατεύει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από πυρκαγιές

Ένας σημαντικός κίνδυνος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η εκδήλωση πυρκαγιάς, ακόμα και ώρες μετά από ένα ατύχημα.

Του Γιάννη Σκουφή

Όταν σε ένα ατύχημα ηλεκτρικού αυτοκινήτου η μπαταρία του πιάσει φωτιά τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθεί το φαινόμενο του thermal runaway. Σύμφωνα με αυτό τα στοιχεία που «καίγονται» ζεσταίνουν τα γειτονικά τους και αυτά με τη σειρά τους κάποια στιγμή αναφλέγονται.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και ώρες μετά το ατύχημα, ενώ οι πυρκαγιές αυτού του τύπου σβήνονται πολύ δύσκολα. Έτσι πολλές φορές μετά ένα τρακάρισμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εμπλέκονται σε αυτό βυθίζονται προληπτικά σε ένα κοντέινερ με νερό, γεγονός που προκαλεί με τη σειρά του εκτεταμένες ζημιές.

Προκειμένου η διαδικασία αυτή να μην είναι απαραίτητη η εταιρεία Gelkoh, που ειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας μπαταριών ιόντων λιθίου εξέλιξε μια ειδική κουκούλα που ονομάζεται Libarescue και με την οποία καλύπτεται το EV (Electric Vehicle) στο οποίο υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Η κουκούλα αποτελείται από τέσσερεις στρώσεις, τα υλικά των οποίων αν εκτεθούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 180 βαθμών Κελσίου εκλύουν αέρια που σβήνουν την πυρκαγιά.

Το ενδιαφέρον για την πυροσβεστική αυτή κουκούλα ήταν ευθύς εξαρχής πολύ μεγάλο, με πρώτους ενδιαφερόμενους τους ίδιους τους κατασκευαστές, προκειμένου έτσι να προστατεύσουν τόσο τα αυτοκίνητα δοκιμών τους όσο και τις εγκαταστάσεις τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.