ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι ήχο θα έχουν οι σπορ ηλεκτρικές BMW;

Τι ήχο θα έχουν οι σπορ ηλεκτρικές BMW;

Ο ήχος είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της σπορ οδήγησης και από εκείνα που ανεβάζουν την διάθεση ακόμη και του πιο απαιτητικού petrolhead.

Του Γιάννη Σκουφή

«Τι υπέροχος ήχος!». «Το άκουσες πως πέρασε;». Ο ήχος ήταν και είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε σπορ μοντέλου. Τόσο για το πως ακούγεται στους απέξω σε κάθε του πέρασμα, όσο και για την μοναδική ατμόσφαιρα που μπορεί να δημιουργήσει στο εσωτερικό του.

Η ποιότητα και η ένταση του ήχου συνήθως ήταν συνυφασμένος με τα κυβικά και τους κυλίνδρους του κινητήρα καθώς και με την εξάτμιση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διάφορα τρικ, όπως τα ειδικά αντηχεία στην εξαγωγή ή τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα κλαπέτα στις εξατμίσεις, ενώ το ερώτημα είναι τι γίνεται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και… αθόρυβα! Στις χαμηλές ταχύτητες -μέχρι τα 25 χλμ./ ώρα- υπάρχει ένα ηχείο για να αναπαράγει έναν τεχνητό ήχο που θα προειδοποιεί τους πεζούς.

Βέβαια το ζητούμενο για τα σπορ ηλεκτρικά δεν είναι μόνο αυτό, ενώ η τάση είναι ο ήχος τους να είναι πλήρως εξατομικευμένος. Για παράδειγμα οι BMW i4 και iX παράγουν έναν χαρακτηριστικό ήχο, ο οποίος πιστώνεται στο κάτοχο Όσκαρ Hans Zimmer. Ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα στο χώρο του θεάματος και της μεγάλης οθόνης που έχει δημιουργήσει συνθέσεις για πάνω από 100 ταινίες. Τώρα ο Γερμανός συνεργάζεται με την BMW για να συμμετέχει στην εξέλιξη διαφορετικών ήχων για τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα του M Division.

«Κάθε BMW έχει τον δικό της χαρακτήρα, που αντικατοπτρίζεται στον ήχο που δημιουργεί», λέει ο νικητής του Academy Award Zimmer. Για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα φροντίσει να κάνει όσο πιο ελκυστικό κάθε νέο εξηλεκτρισμένο μοντέλο της γερμανικής μάρκας. Τουλάχιστον, ηχητικά…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 20χρονης Καρολίνας – Τους παρακαλούσαμε να μην μας κάνουν κακό