ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα αυγό;

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα αυγό;

Δεν πρόκειται για κάποιο πασχαλινό αυγό, ούτε για κάποιο πανάκριβο χειροποίητο κόσμημα.

Του Γιάννη Σκουφή

Το αυγό που βλέπετε έχει προκύψει από την συνεργασία της Bugatti με την Asprey και αποτελεί ένα είδος τέχνης που συνδέεται με τα μη εναλλάξιμα κρυπτοπαραστατικά. Ή πολύ πιο απλά τα γνωστά NFT, ένα σχετικά νέο είδος συναλλαγής για τους μυημένους στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Ειδικοί στα NFT δεν είμαστε, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι πως το αυγό που βλέπετε κοστίζει όσο περίπου μία καινούργια Lamborghini. Περίπου 200.000 δολάρια…

Άλλωστε, ο ίδιος ο Carlo Bugatti, ο πατέρας του Ettore, του ιδρυτή της εταιρείας, είχε πει πως το πιο αγνό φυσικό σχήμα είναι του αυγού. Αυτό και μόνο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους ειδικούς της Asprey που δημιούργησαν το Royale Edition, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα.

Πάνω στο αυτό υπάρχουν αναπαραστάσεις από το γλυπτό του Rembrandt Bugatti (αδερφός του Ettore) με τον «Ελέφαντα που Χορεύει». Ένα κομψοτέχνημα που υπήρχε στο καπό της Bugatti Type 41 Royale και που ως γλυπτό είχε δημιουργηθεί πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Το αυγό που βλέπετε θα κατασκευαστεί 111 φορές. Τα πρώτα 100 θα κοστίζουν από 20 έως και 50 χιλιάδες δολάρια και θα έχουν το δικό τους σειριακό αριθμό ως NFT. Από κει και πέρα τα τελευταία θα έχουν μια ακόμα πιο μεγάλη συλλεκτική αξία που θα φτάνει τις 200 χιλιάδες δολάρια.