ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Kia ετοιμάζει μεγάλη ηλεκτρική επίθεση

Η Kia ετοιμάζει μεγάλη ηλεκτρική επίθεση

Η κορεατική εταιρία σχεδιάζει να λανσάρει μέσα στην επόμενη πενταετία περισσότερα από δώδεκα ολοκαίνουργια ηλεκτρικά μοντέλα.

Του Γιάννη Σκουφή

Λίγο- πολύ είναι σαφές το προς τα που οδεύει η αυτοκίνηση. Έτσι οι κατασκευαστές έχουν ήδη παγώσει την εξέλιξη των συμβατικών μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, καθώς στην Ευρώπη από το 2035 και μετά θα πωλούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ένα μικρό παράθυρο αφήνουν τα συνθετικά καύσιμα τα οποία πιθανότατα θα αφορούν μόνο πολύ ακριβά μοντέλα περιορισμένου ύψους παραγωγής.

Έτσι, αναπόφευκτα η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει σχεδόν όλη της τη δυναμική στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ ιδιαίτερα δυναμικοί και φιλόδοξοι σε αυτόν τον τομέα είναι οι Κορεάτες.

Η Kia για παράδειγμα σχεδιάζει μέχρι το 2027 να παρουσιάσει 15 ολοκαίνουργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τα περισσότερα από αυτά να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της στην Σλοβακία και να κυκλοφορούν στις αγορές της Ευρώπης.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως η Kia (λογικά και η Hyundai) θα ξεκινήσει να κατασκευάζει μικρά EVs, τα οποία θα είναι πιο προσιτά και θα κοστίζουν κάτω από τις 30.000 ευρώ πριν από τις τυχόν επιδότήσεις.

Προς το παρόν η Kia διαθέτει το Soul EV και το Niro EV (διατίθεται στην χώρα μας από 37.790 ευρώ), όπως και το εξαιρετικό EV6. Αυτά που αναμένονται στην Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο EV9 (το μοντέλο των φωτογραφιών) και ενδεχομένως το EV5.

Και αν βασιστούμε σε αυτή την ονοματολογία η λογική λέει πως π.χ. το EV3 θα είναι ένα από τα ηλεκτρικά Kia που θα δούμε προσεχώς.