ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Tesla κάνει τον… Κινέζο!

Η Tesla κάνει τον… Κινέζο!

Μετά από ένα μοιραίο ατύχημα στο τμήμα συγκολλήσεων η αμερικανική εταιρία μείωσε το μπόνους των Κινέζων εργατών δίχως καμία προειδοποίηση.

Του Γιάννη Σκουφή

Μία αντιπροσωπεία εργαζομένων στο εργοστάσιο Gigafactory της Tesla στη Σαγκάη ζητά από τον Elon Musk να επαναφέρει το μηνιαίο μπόνους ύστερα από μια απροειδοποίητη περικοπή.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το Φεβρουάριο υπήρξε ένα θανατηφόρο ατύχημα στο εργοστάσιο. Τον επόμενο μήνα οι υπάλληλοι του εργοστασίου δεν είδαν με το μισθό τους να καταβάλλεται το σχετικό μπόνους.

Όταν ρώτησαν ποιος ήταν ο λόγος, οι υπεύθυνοι τους είπαν πως έγιναν περικοπές προκειμένου να αποπληρωθεί η αποζημίωση για το ατύχημα που έγινε.

Καταγγελίες εργαζόμενων αναφέρουν ότι τα τριμηνιαία μπόνους τους μειώθηκαν κατά περίπου 291 δολάρια. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό δεδομένου ότι οι βασικοί μισθοί στο εργοστάσιο ξεκινούν από πάνω κάτω 777 δολάρια το μήνα.

«Αυτό είναι άδικο», έγραψε ένας εργαζόμενος στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Zhihu. «Το περιστατικό συνέβη στο εργοστάσιο. Δεν οφείλεται σε προσωπικές αδυναμίες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να τιμωρούνται με μειώσεις αποδοχών εξαιτίας των ευθυνών της εταιρείας».

Ο Musk απάντησε με μία ανάρτηση του μέσω του investing.com, ότι ενημερώθηκε σχετικά με το θέμα και ότι το εξετάζει. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν την Tesla για τσιγκουνιές και μιζέριες. Άδικο έχουν;