ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Porsche παραλίγο να έχει το σήμα που βλέπετε

Η Porsche παραλίγο να έχει το σήμα που βλέπετε

Το διάσημο λογότυπο της Porsche δημιουργήθηκε το 1952 και συνεχίζει για δεκαετίες με μικρές παραλλαγές.

Του Γιάννη Σκουφή

Στο πλαίσιο του εξηλεκτρισμού πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αναθεωρήσει τα λογότυπα τους τα τελευταία χρόνια επιλέγοντας μία πιο μίνιμαλ σχεδίαση. Καμία όμως δεν έχει αλλάζει ριζικά το μοτίβο.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που λίγο έλλειψε να υιοθετηθεί ένα εντελώς διαφορετικό σήμα. Όπως στην περίπτωση της Porsche που παραλίγο να μην έχει το σήμα που γνωρίζουμε όλοι, αλλά αυτή τη μάσκα που μας θυμίζει κάτι από Transformers.

Συγκεκριμένα, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Porsche σκέφτηκε να αντικαταστήσει το εμβληματικό της λογότυπο με ένα εντελώς διαφορετικό που δεν έμοιαζε σε τίποτα με το υπάρχον.

Οι υπεύθυνοι αρχείου στο μουσείο της γερμανικής εταιρείας έχουν ανασύρει μερικές από τις προτάσεις που υπήρχαν όπως π.χ. ένα στυλιζαρισμένο γράμμα «P» ή κάποιους κόκκινους και χρυσούς χρωματισμούς. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό είναι αυτή η μάσκα που θυμίζει κάτι από Autobots και Decepticons.

Αλλά γιατί η Porsche να θέλει ένα τόσο απλό σήμα; Και μάλιστα δίχως να έχει περάσει μία δεκαετία από το αρχέτυπο;

Ένας μεγάλος λόγος ήταν πως εκείνη την εποχή η κατασκευή των σημάτων δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα, αλλά η αναπαραγωγή τους σε έντυπο υλικό απαιτούσε έγχρωμη εκτύπωση που στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήταν και σπάνια και ακριβή. Ευτυχώς, η Porsche αποφάσισε τελικά να μην αλλάξει το σήμα της.