ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα υβριδικά ίσως να είναι καλύτερα από τα ηλεκτρικά

Τα υβριδικά ίσως να είναι καλύτερα από τα ηλεκτρικά

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τα υβριδικά αυτοκίνητα κερδίζουν έδαφος αφού οι οδηγοί τα προτιμούν περισσότερο από τα ηλεκτρικά για τους γνωστούς πρακτικούς λόγους.

Του Γιάννη Σκουφή

Παρόλο που η έρευνα αφορά την αγορά των ΗΠΑ είναι εν μέρει ενδεικτική για μία νέα τάση που διαμορφώνεται. Και αυτό επειδή στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού αντί να αυξάνονται οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, αυξάνονται εκείνες των πλήρως υβριδικών και των plug-in υβριδικών.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σημειώνουν χαμηλές πωλήσεις στην αμερικανική αγορά αλλά είναι εντυπωσιακό ότι τα υβριδικά παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση. Αντίθετα, οι πωλήσεις των μη εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων σημειώνουν πτώση με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες τα υβριδικά και PHEV να έχουν αποσπάσει μερίδιο πάνω από 10% της αγοράς.

Οι αναλυτές από την ίδια μελέτη υποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές βλέπουν τα υβριδικά ως μία καλύτερη και πιο ισορροπημένη επιλογή για να κάνουν τα πρώτα βήματα προς τον εξηλεκτρισμό. Και αυτό επειδή δεν θέλουν να μπλέξουν με το άγχος της φόρτισης και της αυτονομίας.

Έτσι, προτιμούν ένα PHEV χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική αυτονομία για κοντινές αποστάσεις και τον θερμικό κινητήρα για τις πιο μακρινές και για τις μεγαλύτερες διαδρομές δίχως να έχουν το άγχος αυτονομίας που συνδέεται με τα αμιγώς ηλεκτρικά.

Συνοψίζοντας, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προβάλλονται ως το είδος που θα επικρατήσει στο μέλλον, τα υβριδικά και οι PHEV σιγά-σιγά κερδίζουν έδαφος, προσελκύοντας καταναλωτές που αναζητούν ένα ισορροπημένο συνδυασμό ηλεκτρικής και παραδοσιακής ενέργειας. Και παρόλο που αυτό αφορά στην αμερικανική αγορά, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει και στην Ευρώπη.