ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Και η Isuzu ετοιμάζει ηλεκτρικό αγροτικό

Και η Isuzu ετοιμάζει ηλεκτρικό αγροτικό

Είναι θέμα χρόνου πότε θα δούμε να κυκλοφορούν αθόρυβα τα πρώτα ηλεκτρικά pickup και στα δικά μας μέρη.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Ford έχει ήδη παρουσιάσει το ηλεκτρικό F-150 Lightning για την αμερικανική αγορά, ενώ η Toyota μας έχει δείξει τις προθέσεις της με ένα ανάλογο πρωτότυπο. Επίσης στα πλάνα των Nissan και Mitsubishi υπάρχει το λανσάρισμα νέων μοντέλων που θα πλαισιώσουν ή θα αντικαταστήσουν τα Navara και L200. Τα οποία στην Ευρώπη δεν προσφέρονται πλέον λόγω ρύπων.

Σε αυτό το πλαίσιο ένας ακόμη δυνατός παίχτης στο χώρο των επαγγελματικών οχημάτων, η Isuzu, έχει ήδη παρουσιάσει από πέρυσι ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό D-Max. Το οποίο θα το δούμε στην έκδοση παραγωγής του στα τέλη μήνα στην έκθεση αυτοκινήτου της Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη.

Το D-Max BEV (Battery Electric Vehicle), το οποίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει και στην αγορά της Ευρώπης το 2025, θα βασίζεται σε ένα πλαίσιο τύπου σκάλας. Θα υπάρχει ένα εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης με τουλάχιστον έναν ηλεκτροκινητήρα ανά άξονα και με μια μπαταρία λιθίου 66,9 kWh να εξασφαλίζει περίπου 500 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Συνδυαστικά οι δύο ηλεκτρικοί κινητήρες θα αποδίδουν περίπου 177 ίππους και 325 Nm, τιμές που τις αντίστοιχες του κινητήρα diesel των 1.900 κυβικών.

Εξωτερικά το ηλεκτρικό D-Max θα ξεχωρίζει από την κλειστή του μάσκα η οποία θα βελτιώνει την αεροδυναμική και θα έχει και διακριτικά μπλε στοιχεία.

Εκτός από το πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο, η Isuzu θα παρουσιάσει και το πρωτότυπο D-Max Hi-Lander MHEV. Το οποίο διαθέτει ένα ήπιο υβριδικό σύστημα με κινητήρα πετρελαίου και δεν αποκλείεται να περάσει αργότερα στην παραγωγή και για την Ευρώπη.

Πάντως, το ηλεκτρικό D-Max BEV έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει αρχικά σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Νορβηγία, με σχέδια επέκτασης σε άλλες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία οπότε γιατί όχι και στην Ελλάδα.