ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Apple: Από τα αυτοκίνητα στα ρομπότ

Apple: Από τα αυτοκίνητα στα ρομπότ

Μετά το ναυάγιο με το iCar η αμερικανική εταιρία δίνει προτεραιότητα στην ρομποτική αναζητώντας την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη.

Του Γιάννη Σκουφή

Στην απαιτητική αγορά της τεχνολογικής καινοτομίας, ακόμη και γίγαντες όπως η Apple αντιμετωπίζουν το μερίδιο των αποτυχιών ως την επόμενη πρόκληση.

Έτσι, μετά το ναυάγιο του Apple Car, αλλά και του Vision Pro, η Apple εξερευνά τις προοπτικές της στην ρομποτική, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ρομπότ για οικιακή χρήση.

Η ιδέα ενός προσωπικού βοηθού-ρομπότ είναι κάτι που έχουμε δει στα σενάρια πολλών ταινιών και είναι κάτι που πολλοί θα ήθελαν να έχουν. Μάλιστα, αν μιλήσετε με όσους χρησιμοποιούν ρομπότ-σκούπες θα σας πουν τα καλύτερα. Γιατί λοιπόν στο μέλλον να μην υπάρχουν εξελιγμένα ανθρωποειδή στον ρόλο ενός ακούραστου υπηρέτη;

Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται πολύ προχωρημένο, ένας τεχνολογικός γίγαντας όπως η Apple έχει άφθονους πόρους και τεχνολογίες αιχμής για να επιχειρήσει να μπει σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως σύντροφος ικανό να εκτελεί σε καθημερινή ρουτίνα διάφορες δουλειές στο σπίτι, π.χ. όπως το πλύσιμο των πιάτων, το ξεσκόνισμα κ.α.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι μετά την παταγώδη αποτυχία του Apple Car, η εταιρεία προχωράει προσεκτικά για να αποφύγει την επένδυση υπέρογκων ποσών σε εγχειρήματα που μπορεί να μην καρποφορήσουν ποτέ. Το άτυχο Apple Car, το οποίο φέρεται να απορρόφησε μια επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από την κατάρρευσή του, ήταν ένα καλό μάθημα…