ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

F1 Grand Prix Ιαπωνίας: Αποσύρεται ο Jenson Button (photos)

F1 Grand Prix Ιαπωνίας: Αποσύρεται ο Jenson Button (photos)

Ο Jenson Button αποφάσισε να αποσυρθεί από την Formula One, μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες για την επέκταση του συμβολαίου του με την McLaren.

Μετά από 16 χρόνια ο Jenson Button είναι έτοιμος (σύμφωνα με πληροφορίες του BBC) να ανακοινώσει το τέλος της καριέρας του στην Formula 1 στο Ιαπωνικό Grand Prix. Ο Βρετανός είχε μία επιτυχημένη πορεία και ένα παγκόσμιο τίτλο το 2009.

Ο 35χρονος αρχικά ήθελε να ανακοινώσει το τέλος της συμμετοχής του στους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος με μία νίκη. Όμως η κατάσταση στην ομάδα και η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την συνέχεια του συμβολαίου του, έφεραν την ανακοίνωση της αποχώρησής του στο Ιαπωνικό Grand Prix αυτό το Σαββατοκύριακο (26/27/9) στην αγαπημένη του πίστα, σε μια χώρα που αγαπά και από πού προέρχεται η σύζυγός του.

Την πληροφορία του BBC επιβεβαιώνει και η ιστοσελίδα «Sportsmail» αναφέροντας πως ο Button κάνει αυτή την κίνηση στη Suzuka, όπου συμπληρώνει 16 χρόνια καριέρας, την οποία έκλεισε με τον τίτλο του 2009 με την ομάδα του Ross Brawn μετά από νίκες σε 15 αγώνες (278 συμμετοχές).

Οι διαπραγματεύσεις του με την McLaren δεν προχώρησαν, παρά την πολύωρη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της ομάδας Ron Dennis, πριν από το Grand Prix στη Σιγκαπούρη. Λίγο αργότερα, ο Dennis φαίνεται να μίλησε με τον Martin Brundle από το τηλεοπτικό δίκτυο «Sky» σχετικά με το line up της ομάδας και δεν έδωσε καμία διαβεβαίωση ότι ο 35χρονος Button, θα παραμείνει.


Η απόφαση για τον Button δεν είναι εύκολη αφού εργάζεται ως οδηγός στην F1 από 19 ετών (Williams). Βέβαια ίσως η στιγμή της αποχώρησης να είναι η καλύτερη αφού οι επιδόσεις της McLaren φέτος είναι θλιβερές και δεν αναμένετε να βελτιωθούν άμεσα, παρασύροντας την... αξία του ως οδηγού.

Η συνέχεια για την καριέρα του Button δεν είναι σαφείς. Είχε συνομιλίες με την Porsche για να οδηγεί για αυτούς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει η McLaren να τον απελευθερώσει από το συμβόλαιό του. Η σύμβαση προβλέπει δύο χρόνια συνεργασίας συν ένα τρίτο. Ο Button ολοκληρώνει το δεύτερο έτος του τώρα, με τον τρίτο χρόνο να είναι προαιρετικός και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η McLaren μπορεί να τον εμποδίσει να μετακινηθεί αγωνιστικά αν κρίνει πως η κίνηση είναι ενάντια στο συμφέρον της.

Μια άλλη επιλογή είναι να ιδρύσει τη δική του ομάδα rallycross. Ο πατέρας του, John, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του ο οποίος πέθανε στις αρχές του περασμένου έτους, ήταν ένας πολύ γνωστός οδηγός rallycross στη δεκαετία του εβδομήντα, και ο Button μίλησε πρόσφατα με ενθουσιασμό για το άθλημα. Το όνομά του έχει ακουστεί επίσης για τη συμμετοχή του με τον Chris Evans στο ανανεωμένο Top Gear, του BBC.

Ο Button, ο οποίος αξίζει 97.972.036 ευρώ (ή 71.000.000) σύμφωνα με την λίστα της εφημερίδας Sunday Times (το Rich List για το 2015), αγωνίστηκε με τις ομάδες της Williams, της Benetton, της Renault, της BAR, της Honda, της Brawn και της McLaren. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή είναι ο πιο έμπειρος οδηγός στο grid και δημοφιλής με τους συναδέλφους τους οδηγούς του. Είναι γνωστός για το σκληρό αλλά δίκαιο αγωνιστικό στυλ του.

Η McLaren, μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήταν ήταν πρόθυμη να κρατήσουν τον οδηγό της αλλά φαίνεται πως οι αποφάσεις άλλαξαν και θα παραδώσει τη θέση του στον Δανό Kevin Magnussen.

Jenson Button – Οι καλύτερες στιγμές του

  • 2000: Έκανε το ντεμπούτο του και την ίδια χρονιά έγινε ο νεότερος οδηγός που πέτυχε βαθμούς.Ο Jenson Button ήταν μόλις 20 ετών όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Formula 1 με την ομάδα Williams. Στον δεύτερο αγώνα στο Ιντερλάγκος έγινε ο νεότερος (τότε) σκόρερ πόντων στην ιστορία του αθλήματος τερματίζοντας έκτος.
  • 2004: Πετυχαίνει το πρώτο του Podium στην Σεπάνγκ και τερματίζει τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
  • 2006: Η πρώτη νίκη. Χρειάστηκαν 113 εκκινήσεις σε Grand Prix, για να πετύχει την πρώτη του νίκη στο χαοτικό αγώνα στο Χανγκαρόρινγκ στην Ουγγαρία.
  • 2009: Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την ομάδα Brawn.
  • 2011: Από την τελευταία στην πρώτη θέση στον Καναδά.Ο καλύτερος αγώνας του Button ήταν στο Μόντρεαλ. Μετά την πτώση στην τελευταία θέση, πάλεψε κατά τη διάρκεια του αγώνα και πέρασε τον Sebastian Vettel στον τελευταίο γύρο για να πάρει τη νίκη.

Σχετικές ειδήσεις