ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι μάρκα λέτε πως είναι αυτό το κλασικό μοντέλο;

Τι μάρκα λέτε πως είναι αυτό το κλασικό μοντέλο;

Πολλοί κατασκευαστές έχουν μια πολύ μεγάλη ιστορία και παράδοση, η οποία όπως δεν τόσο ευρέως γνωστή. Η Skoda είναι μια από αυτές.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Skoda είναι μια από τις πιο παραδοσιακές και παλιές αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, καθώς ιδρύθηκε το 1895, ενώ έχει να επιδείξει και μια ιδιαίτερα μεγάλη δραστηριότητα και πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα της ήταν και το Superb, που δάνεισε το όνομά του και στην τρέχουσα ναυαρχίδα της τσέχικης εταιρείας, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε και στην ανανεωμένη της εκδοχή.

Ένα από τα πιο σπάνια αρχέτυπα Superb είναι το OHV, που είχε παρουσιαστεί αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου, πιο συγκεκριμένα το 1946, έμεινε στην παραγωγή έως το 1949, κατασκευάστηκε μόλις 158 φορές και το οποίο βλέπετε σε άριστη κατάσταση στις φωτογραφίες μας.

Η κατάστασή του είναι άριστη γιατί υποβλήθηκε σε μια εκτεταμένη αναπαλαίωση από τους μηχανικούς του μουσείου της Skoda, που το είχε αποκτήσει το 1968 σε κατάσταση που απείχε πολύ από τη γνήσια. Η διαδικασία ήταν δύσκολη και επίπονη, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό.