Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί τα υπερ-αυτοκίνητα έχουν τόσο μεγάλες πίσω φτερούγες;

Newsbomb

Αν και η παρουσία της κάνει την εμφάνισή τους πιο… πολεμική ο βασικός λόγος ύπαρξής της είναι τελείως διαφορετικός.

Του Γιάννη Σκουφή

Αεροδυναμική πτέρυγα, αεροτομή, φτερούγα. Όπως και αν την αποκαλέσεις όλοι που έχουν κάποια γνώση σε σχέση με το αυτοκίνητο γνωρίζουν τι σημαίνει και τι κάνει, ενώ σίγουρα έχει τύχει να δείτε πολλές τέτοιες πτέρυγες στο πίσω μέρος διαφόρων αυτοκινήτων. Μικρών ή μεγάλων, φτηνών ή ακριβών.

Η παρουσία της πάντως δεν αποσκοπεί πρωτίστως στον καλλωπισμό μιας σπορ κατασκευής, αυτό είναι καλοδεχούμενη παράπλευρη συνέπεια, αλλά στη βελτίωση της αεροδυναμικής. Η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αρχίζει να έχει αποτέλεσμα από τα 100 χλμ./ ώρα και πάνω.

Ο κανόνας θέλει όσο πιο ισχυρό είναι ένα αυτοκίνητο, άρα και όσο πιο γρήγορο είναι, τόσο πιο μεγάλη να γίνεται η πίσω πτέρυγά του. Κι αυτό γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνειά της τόσο αυξημένο είναι και το κάθετο αεροδυναμικό φορτίο που παράγει. Το οποίο επηρεάζεται βέβαια και από την κλίση της: η πιο κάθετη ή πιο «όρθια» αν προτιμάτε εξασφαλίζει ακόμα περισσότερο κάθετο φορτίο και βελτιώνει το κράτημα στις μεγάλες ταχύτητες.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε ένα κορυφαίο supercar που έχει ρύθμιση αποκλειστικά για πίστα. Πρόκειται για την McLaren Senna GTR που πέρα από τους 825 ίππους του υβριδικού συστήματος πρόωσής της οι μηχανικοί της βρετανικής εταιρείας έχουν δημιουργήσει και ένα κορυφαίο αεροδυναμικό πακέτο. Χαρακτηριστικό είναι πως η πίσω ενεργητική πτέρυγα παράγει 1.000 κιλά(!) κάθετου φορτίου ώστε στα 300+ χλμ./ώρα η McLaren με το διάσημο όνομα να είναι απόλυτα σταθερή.