FUN TIME

Πώς να την βγάλεις καθαρή αν στέλνεις το παιδί σου φοιτητή - Οδηγός οικονομίας

Πώς να την βγάλεις καθαρή αν στέλνεις το παιδί σου φοιτητή - Οδηγός οικονομίας

Αγαπητέ γονιέ,

Ήρθε η ώρα που περίμενες. Ο μικρός πέρασε Κομοτηνή και εσύ δεν μπορείς να κρύψεις τη χαρά σου που επιτέλους έχεις ξανά όλο το σπίτι δικό σου. Τα φοιτητικά τα χρόνια δεν τα απολαμβάνουν μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς. Ετοιμάσου να ξαναζήσεις τον έρωτα με τη γυναίκα σου, να έχεις το αμάξι δικό σου 24/7, να μπορείς να βλέπεις στην τηλεόραση ότι θες εσύ, να δειπνήσεις ρομαντικά στην τραπεζαρία του σπιτιού σου. Τέλειο;

Προκειμένου όμως αυτή η ελευθερία να μη σου κοστίσει ο κούκος αηδόνι θα πρέπει να φροντίσεις για ένα δυο πραγματάκια.

Πρώτο και πιο σημαντικό το νοίκι. Αν έχεις χρόνο πήγαινε ο ίδιος στην πόλη που πέρασε ο γιος ή η κόρη σου. Βρείτε μαζί σπίτι που ιδανικά θα είναι κοντά στη σχολή, σε κεντρικό σημείο της πόλης και σε γειτονιά φοιτητική. Αν έχεις τη δυνατότητα γνώρισε και τον ενοικιαστή και προσπάθησε να τον κερδίσεις. Αν χρειαστεί κάνε του και κανένα δωράκι για να τον έχεις με το μέρος σου αν ποτέ χρειαστεί. Ποτέ δεν ξέρεις.

Λογαριασμοί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας 18άρης, μια 18άρα δεν έχει μεγάλη αίσθηση του χρήματος. Τουλάχιστον όχι τόση όση έχεις εσύ που τα βγάζεις. Κανόνισε εσύ τους σταθερούς λογαριασμούς του σπιτιού και αν είναι δυνατόν δώσε εντολή να τους πληρώνεις ο ίδιος. Έτσι θα γλιτώσεις την «έκπληξη» στο τέλος της χρονιάς ή της φοιτητικής ζωής του στιλ… «μπαμπάκα… έχω να σου πω… χρωστάω 1.000 ευρώ ΔΕΗ και 300 ΕΥΔΑΠ. Για το internet μην ανησυχείς. Θα είναι το μόνο που θα πληρώνει στην ώρα του μιας και το κόβουν στο δίμηνο ή τρίμηνο ανάλογα την εταιρεία. Αν θες να το πας ένα βήμα παρακάτω άλλαξε και τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να μην ανησυχείς τόσο αν ξεχνάει το θερμοσίφωνα ανοιχτό ή διαβάζει όλο το βράδυ με τα φώτα ανοιχτά προκειμένου να γίνει ένας λαμπρός επιστήμονας. Στο energy-market.gr μπορείς να συγκρίνεις όλες τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και να βρεις την προσφορά ρεύματος που σου ταιριάζει. Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι περίοδος που οι φοιτητές ψάχνουν για σπίτι οπότε εκτός από τις μεγάλες προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία, έχουν βγάλει και ειδικά πακέτα για φοιτητές.

Φοιτητικό πάσο. Οι φοιτητές απολαμβάνουν πληθώρα εκπτώσεων. Οι βασικότερες είναι στη μετακίνηση και στο κινητό. Τσέκαρε λοιπόν τι παίζει σε ακτοπλοϊκά, αεροπορικά και ΜΜΕ για να είσαι up to date. Το ίδιο και για το κινητό. Είτε είναι σύνδεση είτε κάρτα δες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και βρες την προσφορά που καλύπτει και τη δική σου τσέπη και προπαντός τις ανάγκες του παιδιού σου για να επικοινωνεί με τους συμφοιτητές καθαρά για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Γι’ αυτό δεν ξενιτεύεται άλλωστε; Για να σπουδάσει…

Τέλος, αν δεν θες να του τα πληρώνεις όλα εσύ βάλε ένα φρένο. Ξεκαθάρισε ότι η δουλειά θα γίνει 50-50 άντε 60-40. Ότι δεν έχεις σκοπό να τα καλύπτεις όλα εσύ και καλό θα ήταν να βρει μια part-time απασχόληση για να έχει και εκείνος/εκείνη ένα χαρτζιλίκι. Άσε που στην τελική θα μάθει και την αξία του χρήματος, σημαντικό για να μειωθούν όλα τα έξοδα που προαναφέραμε.

Καλή φοιτητική ζωή λοιπόν και Good Luck με τα έξοδα.