FUN TIME

Top 10: Δέκα απίθανα πράγματα που λίγοι γνωρίζουν για τα Mc Donald’s

Top 10: Δέκα απίθανα πράγματα που λίγοι γνωρίζουν για τα Mc Donald’s

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα Mc Donald’s είναι με διαφορά η μεγαλύτερη και πιο διαδεδομένη αλυσίδα εστιατορίων, ενώ οι χρυσές αψίδες που αποτελλούν το σήμα κατατεθέν της εταιρίας, θεωρούνται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα logo σε κάθε άκρη του κόσμου.

Η ιστορία του παγκόσμιου κολοσού ξεκινάει πολύ πίσω και συγκεκριμένα το 1940, όταν τα αδέρφια Richard και Maurice McDonald, κληρονόμησαν το συνοικιακό εστιατόριο του πατέρα τους, το οποίο βρισκόταν στην πόλη Monrovia της California και από εκεί το μετέφεραν λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, στην περιοχή San Bernardino. Το εαστιατόριο λειτουργούσε ήδη με την πολιτική του self service και της «ανοιχτής» κουζίνας, ενώ το menu αποτελούνταν από 25 επιλογές, με τα burger και τις πατάτες να παραμένουν σταθερά πρώτα στις προτιμήσεις των πελατών.

Η πρώτη μεγαλή αλλαγή ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν προσέλαβαν τον αρχιτέκτονα Stanley Meston, τον άνθρωπο ο οποίος «κρύβεται» πίσω από το διάσημο logo και εδραίωσε τη φιλοσοφία και το design του καταστήματος. To 1954 πραγματοποιήται το μεγάλο άνοιγμα με τη βοήθεια του Ray Kroc, ο οποίος τότε εργαζόταν ως πωλητής μηχανών για milkshake. Αφού πείθει τα αδέλφια McDonald να συνεργαστούν, προτείνει την επέκταση της εταιρίας μέσω franchise, με αποτέλεσμα μέχρι το 1960 να υπάρχουν περισσότερα από 100 καταστήματα σε όλη την Αμερική.

Φτάνοντας στο σήμερα, τα Mc Donald’s απαριθμούν 38.695 καταστήματα σε όλον τον κόσμο, ενώ τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και το Τέξας. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκετρνώσει μερικά απίθανα facts, που λίγοι γνωρίζουν για το αγαπημένο μας εστιατόριο.

  1. Πριν τα καταστήματα πάρουν την μορφή που επικράτησε μέχρι σήμερα, τα Mc Donald’s πουλούσαν κατά κύριο λόγο hot dog, ενώ είχαν τη φιλοσοφία ενός steak house ή αλλιώς BBQ Joint όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τα συγκεκριμένα εστιατόρια στην Αμερική. Αυτό άλλαξε εξαιτίας της ιδιαίτερης προτίμησης των πελατών στα μπέργκερ και φυσικά, στην εμφάνιση του Kroc.
  2. Ανάμεσα στα χιλιάδες καταστήματα της εταιρίας, υπάρχει ένα που ανήκει στη βασίλισσα Ελισάβετ και το οποίο βρίσκεται κοντά στο εξοχικό παλάτι Windsor στην περιοχή Berkshire.
  3. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, πωλούνται περίπου 75 μπέργκερ παγκοσμίως, το οποίο μεταφράζεται σε 75 εκατ. δολάρια την ημέρα, ενώ τα εστιατόρια εξυπηρετούν ημερισώς 69 εκατ. ανρθώπους.
  4. Το μεγαλύτερο κατάστημα βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στο Πεκίνο και είχε συνολικό εμβαδόν 28.000 τετραγωνικά. Το αμέσως μεγαλύτερο είναι αυτό στο Ορλάντο που καλύπτει 19.000 τετραγωνικά και έχει μία επιγραφή στην είσοδο η οποία αναγράφει «Welcome to Epic McD». Το μικρότερο βρίσκεται στην Ιαπωνία και έχει περίπου το μέγεθος ενός περιπτέρου.
  5. Το πρώτο Mc-Drive άνοιξε το 1975 στη Sierra Vista της Arizona, ενώ το 1996 άνοιξε στην περιοχή Lindvallen της Σουηδίας ένα ειδικά διαμορφωμένο Ski-Thru, για να παραγγέλνουν οι skier το γεύμα τους.
  6. Ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από το διασημότερο μπέργκερ, δηλαδή το Big Mac, είναι ο Michael Jim Delligatti, ο οποίος άνοιξε το 1957 το πρώτο μαγαζί στην Πενσυλβανία και μέσα σε 25 χρόνια απέκτησε άλλα 48 καταστήματα. Στον ίδιο οφείλεται και η ίδρυση ενός μουσείου αφιερωμένο στο συγκεκριμένο μπέργκερ, το οποίο φιλοξενεί ένα μπρούτζινο άγαλμα ύψους 4 μέτρων και το οποίο αναπαριστά το αγαπημένο μας Big Mac.
  7. Περίπου το 7% από τiς πατάτες που παράγονται στις ΗΠΑ, καταλήγουν στα εστιατόρια των Mc Donald’s.
  8. Οι χρυσές αψίδες που κοσμούν το logo των Mc Donald’s αλλάζουν χρώμα από πόλη σε πόλη, ώστε να συμβαδίζουν με την αισθητική και την κουλτούρα της εκάστοτε περιοχής. Για παράδειγμα, στο κατάστημα της Champs-Elysees στο Παρίσι είναι λευκές, ενώ στην περιοχή Σεντόνα της Αριζόνα είναι τιρκουάζ.
  9. Στις 4 Μαίου του 2018, ο Don Gorske κέρδισε μία θέση στο βιβλίο Guinness ως ο άνθρωπος που έχει φάει τα περισσότερα Big Mac, με τον αριθμό να φτάνει τα 30.000!
  10. Η πρώτη παγκόσμια καμπάνια των Mc Donald’s έγινε το 2003 με το διάσημο jingle «I’ m lovin It», όπου ο Justin Timberlake τραγουδάει ρυθμικά «ba-da-ba-ba-bah» και για το οποίο πληρώθηκε περίπου 6.5 εκατ. δολάρια.