FUN TIME

Top10: Δέκα ανησυχητικά «σημάδια» στη συμπεριφορά του σκύλου σας

Top10: Δέκα ανησυχητικά «σημάδια» στη συμπεριφορά του σκύλου σας

Όσοι από εμάς έχουμε τη χαρά να μοιραζόμαστε το σπίτι και την ζωή μας με έναν τετράποδο, μαλλιαρό φίλο, γνωρίζουμε καλά πως λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την ξεχωριστή σχέση που δημιουργείται μεταξύ μας.

Ακόμη και αν αυτά που μας χωρίζουν είναι πολλά, ακόμη και αν μιλάμε μία εντελώς διαφορετική γλώσσα, η καθημερινή επαφή, τα συναισθήματα που αναπτύσσονται μέσα από αυτή την επαφή, καθώς και το οξυμένο ένστικτο του σκύλου, είναι που μας βοηθούν να έρθουμε κοντά και να δημιουργήσουμε μία δυνατή φιλία που κρατάει μία ζωή.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως όσο καλά και αν γνωρίζουμε τον σκύλο μας, υπάρχουν φορές που η συμπεριφορά του μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Όταν η ουρά του είναι πεσμένη, δεν έχει διάθεση να φάει το φαγητό του ή δεν ανταποκρίνεται το ίδιο ένθερμα όπως άλλοτε στο κάλεσμά μας, είναι λογικό να είμαστε ανήσυχοι. Σίγουρα, το να μας πιάσει πανικός στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η χειρότερη αντίδραση. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του σκύλου για λίγες ώρες και έπειτα, εφόσον κρίνουμε πως είναι απαραίτητο, να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα πιο κοινά και ανησυχητικά «σημάδια» στη συμπεριφορά ενός σκύλου, που κάθε κηδεμόνας χρειάζεται να γνωρίζει.

Παραβλέπει το φαγητό του

Είναι απόλυτα φυσιολογικό ο σκύλος μας να παραβλέπει τα γεύματά του ή να μην τρώει με την ίδια όρεξη, ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού. Παρόλα αυτά, εάν περάσουν δύο ημέρες και ο σκύλος δεν έχει φάει καθόλου, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσουμε άμεσα με το κτηνίατρο. Μάλιστα, ορισμένες ασθένειες τείνουν να προκαλούν στα σκυλιά παράξενες διατροφικές συνήθειες και έντονη αλλαγή συμπεριφοράς που συνδέεται με αυτές. Εάν ο σκύλος ορμάει στα απορρίμματα ή στα ντουλάπια της κουζίνας, είναι δύο σημάδια που δεν πρέπει να παραβλέψουμε.

Παρουσιάζει υπερβολική δίψα

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ποσότητα νερού που καταναλώνει ο σκύλος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς όταν αρχίζει να ζητάει περισσότερο νερό από ότι συνήθως, είναι πιθανό να έχει αναπτύξει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά, ακόμη και διαβήτη. Εάν δεν γνωρίζουμε πόσο νερό καταναλώνει ο σκύλος, μπορούμε να εντοπίζουμε την αλλαγή, παρατηρώντας πόσες φορές σταματάει για να ουρήσει κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Τραχύ και σκληρό τρίχωμα

Το τρίχωμα ενός υγειούς σκύλου είναι λαμπερό και απαλό, ανεξάρτητα από την ράτσα. Εάν το τρίχωμα του σκυλιού έχει «μπαλώματα», κενά και είναι ξηρό, τότε καλό θα ήταν να ψάξουμε καλά το τρίχωμά του, μήπως εντοπίσουμε κάποια ασυνήθιστη αλλαγή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία, στην αλλαγή της τροφής του, ακόμη και σε κάποια δερματική ασθένεια. Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα μας δώσει την πιο έγκυρη απάντηση.

Βαδίζει αργά και είναι κουρασμένος

Το αργό βάδισμα και ο λήθαργος είναι δύο ύποπτα «σημάδια» που αποκαλύπτουν πως κάτι ενοχλεί το σκυλί. Ένας σκύλος που ταλαιπωρείται από κάτι, δεν έχει διάθεση να παίξει, να περπατήσει ή να συμμετέχει σε δραστηριότητες που άλλοτε ακολουθεί με λαχτάρα. Εάν έχει για περισσότερες από δύο ημέρες αυτή την ασυνήθιστη συμπεριφορά, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουμε με τον ειδικό κτηνίατρο.

Κάνει εμετό τακτικά

Παρότι τα σκυλιά κάνουν περιστασιακά εμετό απλώς επειδή κάτι ενοχλεί στο στομάχι τους, υπάρχουν φορές που κάτι σοβαρότερο «κρύβεται» από πίσω. Όταν ο σκύλος κάνει περισσότερες από τρεις φορές εμετό μέσα στην ημέρα, η μύτη του είναι ξηρή και έχει διάρροια, είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε στον γιατρό που τον παρακολουθεί.

Γλείφεται επίμονα

Το επίμονο γλείψιμο είναι ένα «σημάδι» που χρειάζεται να μας ανησυχήσει, ανάλογα με το σημείο στο οποίο εστιάζει το κατοικίδιό μας. Για παράδειγμα, εάν γλύφει τα νύχια ή τα πόδια του, πιθανότατα να έχει παρουσιάζει κάποια αλλεργία. Εάν γλύφει την περιοχή κοντά στην ουρά του, μάλλον ενοχλείται από κάποια γαστρεντερική διαταραχή.

Κόκκινα μάτια και θολό βλέμμα

Εάν το βλέμμα του σκύλου μας είναι θολό και μελαγχολικό, τα μάτια του κόκκινα και εκκρίνουν υγρά, τότε πιθανόν να έχει προσβληθεί από κάποιά προσωρινή λοίμωξη. Ωστόσο, επειδή οι ασθένειες που επηρεάζουν την περιοχή των ματιών, μπορεί να οδηγήσουν πολύ σύντομα σε τύφλωση, είναι σημαντικό να μην παραβλέψουμε την επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Στρίβει ή προχωράει προς τα πίσω

Σε περίπτωση που εντοπίζουμε κάποιο παράξενο «σημάδι» στο βάδισμα του σκύλου, εάν για παράδειγμα κάνει βήματα προς τα πίσω, σέρνοντας τις πατούσες του, μάλλον υπάρχει κάτι που τον ενοχλεί στο γαστρεντερικό του σύστημα. Είτε είναι κάποιος μπλοκαρισμένος αδένας, κάποια εσωτερική μόλυνση ή μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Ξύνεται πιο συχνά από ότι συνήθως

Ναι, όλα τα σκυλιά ξύνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως έχει σημασία να παρατηρήσουμε τη συχνότητα και την επιμονή με την οποία ξύνεται ο σκύλος μας. Εφόσον παρατηρήσουμε πως ξύνεται περισσότερο από ότι συνήθως, πιθανότατα έχει κάποια δερματική ασθένεια, όπως ο σταφυλόκοκκος, οπότε χρειάζεται και την ανάλογη θεραπεία από τον κτηνίατρο, για να αποκατασταθεί η υγεία του.

Τα ούλα παρουσιάζουν αποχρωματισμό

Το χρώμα στα ούλα των σκυλιών είναι συνήθως ροζ, μαύρα ή έχουν μαύρες κηλίδες. Εάν το χρώμα στα ούλα του σκύλου αλλάξει, γίνει κόκκινο, λευκό, μπλε ή μωβ, πρέπει να μεταφέρουμε τον σκύλο άμεσα στον κτηνίατρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.