Μελομακάρονα δαχτυλίδια
Οι ευφάνταστες δημιουργίες της Ηλιάνας Νίτσικα είναι για... δάγκωμα!
Πηγή: Newsbomb.gr
FUN TIME

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες έγιναν… δαχτυλίδια για δάγκωμα

Η Ηλιάνα Νίτσικα μιλάει στο Newsbomb.gr για τα ευφάνταστα και λαχταριστά κοσμήματα που έχουν ξετρελάνει ακόμα και τις διάσημες κυρίες της showbiz.

Η Ηλιάνα Νίτσικα είναι νεαρή και ευφάνταστη σχεδιάστρια κοσμημάτων. Ανάμεσα στις δεκάδες ιδιαίτερες και πρωτότυπες δημιουργίες, ξεχωρίζουν και λόγω των γιορτινών ημερών, τα δαχτυλίδια... μελομακάρονα και κουραμπιέδες!

Ωστόσο, ανάμεσα στις πρωτότυπες δημιουργίες της συναντάμε κοσμήματα όπως: δαχτυλίδια κούπες, μακαρόν ακόμα και χωριάτικες σαλάτες ή ντόνατ για δάγκωμα!
Όλα ξεκίνησαν στο πρώτο ταξίδι με τον σύντροφό της στο Παρίσι. Εκεί σε ένα κατάστημα με σουβενίρ, η Ηλιάνα είδε ένα μαγνητάκι ψυγείου-γαλλική μπαγκέτα και αποφάσισε να το φτιάξει.

Ηλιάνα φτιάχνεις χειροποίητα κοσμήματα που στάζουν γλύκα, όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Ιδιαίτερη ιδέα και πρωτότυπη. Πως προέκυψε;

«Λατρεύω να φτιάχνω λογιών - λογιών φαγητά και γλυκά σε κοσμήματα οπότε δε γινόταν να λείπουν οι "βασιλιάδες" των εορτών, το μελομακάρονο και ο κουραμπιές! Τα έφτιαξα στους πρώτους έξι μήνες ενασχόλησης μου με τη μικρογλυπτική, το μακρινό 2013 και τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν πόσο χαρούμενη και περήφανη ήμουν!

Έδωσα πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια, στο χρώμα, στην υφή αλλά και στο άρωμα τους, γιατί -ναι, καλά διαβάσατε- μυρίζουν μέλι και βούτυρο! Σχεδόν σαν τα αληθινά Στη συνέχεια τα προσάρμοσα σε μικροσκοπικές "φοντανιέρες" κολιέ, δαχτυλίδια ακόμα και σκουλαρίκια!

δαχτυλίδια - μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Φορώντας δαχτυλίδια - μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Τα χαμόγελα στα πρόσωπα εκείνων που τα αντικρύζουν από κοντά είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου! Αγαπώ πολύ να βλέπω την πρώτη αντίδραση του κόσμου και να ακούω τις ιστορίες τους όταν τα φορούν και κάνουν -στην κυριολεξία- θραύση!».

Ο κόσμος τι προτιμά, μελομακάρονα ή κουραμπιέδες και γιατί;

«Γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, ακόμα και στα κοσμήματα. Ο κόσμος αγαπάει ιδιαιτέρως τα μελομακάρονα. Έχουν κάτι τα μελομακάρονα που σε κεντρίζουν και δεν μπορείς να τους αντισταθείς !Στην περίπτωση του κοσμήματος είναι η λεπτομέρεια στην υφή και στον ξηρό καρπό από πάνω! Βέβαια υπάρχουν και οι αναποφάσιστοι που μου ζητούν και τα δύο ή ένα σετ με σκουλαρίκια από το κάθε γλυκό. Νομίζω ταυτίζομαι με τους τελευταίους!».

Ποια είναι η διαδικασία που απαιτείται για να φτιάξεις ένα δαχτυλίδι-μελομακάρονο;

«Αρχικά πρέπει να γίνει η σωστή ανάμειξη του πηλού, με συγκεκριμένη αναλογία χρωμάτων. Δεν πρέπει να αναμειχθεί παραπάνω γιατι δυστυχώς τότε θα μαλακώσει πολύ με αποτέλεσμα να χαθεί ο ρεαλισμός στην υφή. Αφού δουλευθεί το σχήμα, χρησιμοποιώντας οδοντιατρικά εργαλεία και αλουμινόχαρτο, επικεντρώνομαι στην τελειοποίηση της υφής του. Αυτό το στάδιο διαρκεί περισσότερο χρόνο από όλα τα άλλα γιατί για εμένα είναι το πιο σημαντικό. Έπειτα, αφού βαφτεί προσεκτικά, δουλεύω τους ξηρούς καρπούς ξεχωριστά απο πηλό και τους τοποθετώ πάνω στο μελομακαρονάκι μου! Όταν έχω φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το βάζω στο φούρνο. Τελείως διαφορετική διαδικασία και προσέγγιση από αυτή της ζαχαροπλαστικής, έτσι δεν είναι;».

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες έγιναν… δαχτυλίδια
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες έγιναν… δαχτυλίδια

Φτιάχνεις ιδιαίτερα και ευφάνταστα κοσμήματα όπως σκουλαρίκια - ντόνατς , δαχτυλίδια - κούπες. Ο κόσμος τα αποδέχεται;

«Η αποδοχή του κόσμου και η αγάπη του προς τη δουλειά μου είναι από τα πιο πολύτιμα πράγματα στη ζωή μου, γιατί την εκτιμώ όσο τίποτα και δεν τη θεωρώ δεδομένη! Κάθε αγορά, σχόλιο στο διαδίκτυο αλλά και από κοντά ή ένα απλό like σημαίνει πολλά για εμένα, γιατί η στήριξη αυτών των ανθρώπων είναι αυτή που μου "αγοράζει" περισσότερο χρόνο για να συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπώ. Αυτό είναι ανεκτίμητο για εμένα και πάντα θα μου προκαλεί δέος. Το πώς μια απλή έμπνευση δική μου, δίνει τόση χαρά και τόσα χαμόγελα σε ανθρώπους που επιλέγουν να τα αγοράσουν για εκείνους ή να τα δωρίσουν! Λατρεύω να ακούω τις ιστορίες τους όπως όταν τα χάρισαν σε αγαπημένα πρόσωπα και ξαφνιάστηκαν ή τρελάθηκαν από τη χαρά τους! Πιστεύω πως πραγματικά ανάμεσα στη συλλογή μου μπορεί να βρεθεί ένα σχέδιο για τον καθένα. Όλοι μας μπορούμε να ταυτιστούμε με κάποιο από αυτά, είτε γιατί έχουμε αναμνήσεις από αυτό που προσομοιώνει είτε γιατί απλά το αγαπάμε για αυτο που είναι στην πραγματικότητα».

Ένα δαγκωμένο ντόνατ έγινε δαχτυλίδι
Ένα δαγκωμένο ντόνατ έγινε δαχτυλίδι


Πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με την τέχνη σου;

«Στην κυριολεξία από ένα ταξίδι! Ήμουν μόλις 19 χρόνων και είχα πάει ένα ταξίδι με ανταπόκριση στο Παρίσι. Εκεί, είδα κάτι πλαστικούς μαγνήτες - σουβενίρ σε σχήμα μπαγκέτας και τρελάθηκα! Ερωτεύτηκα τη μινιατούρα και τη μικρογλυπτική, ήθελα αμέσως να χαθώ στον κόσμο της και να περιπλανηθώ. Είπα ότι μόλις επιστρέψω στο σπίτι, θα το φτιάξω αυτό και έτσι κι έγινε! Γύρισα περιχαρής και ζήτησα από τη μαμά μου δανεικά 30 ευρώ για να πάρω πηλό (είχα ξοδέψει όλες μου τις οικονομίες στο ταξίδι). Ουδεμία ιδέα είχε τι θα τον κάνω και της είπα "θα δεις". Από εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε γυρισμός. Ο κόσμος για μένα είχε αλλάξει χρώμα και δεν θα ξαναγυρνούσε στην "άχρωμη εικόνα" του να δημιουργείς στον υπολογιστή πατώντας απλά κουμπιά.

Τότε δούλευα σε φωτογραφείο και έφτιαχνα ψηφιακά άλμπουμ. Μου άρεσε πολύ, αλλά είχα την ανάγκη να ξεκινήσω να δημιουργώ κάτι που δεν θα χρειαζόταν να βάλω ένα εξάρτημα στη πρίζα για να ολοκληρωθεί. Ήθελα να λερώσω τα χέρια μου με χρώματα, πηλό και ιδέες και τα κατάφερα!».

Διάσημοι φοράνε τις δημιουργίες σου;

«Η Κατιάνα Μπαλανίκα αγαπάει πολύ τα παραμυθένια και τις μινιατούρες μου! Την είδα σε μια εκπομπή να φοράει ένα μενταγιόν μου και πραγματικά εξεπλάγην! Επέλεξε να δωρίσει ένα από αυτά στην Ναταλία Γερμανού το οποίο της άρεσε πάρα πολύ! Η πανέμορφη Μαρία Κορινθίου φόρεσε τα κερασάκια σκουλαρίκια μου σε μια καμπάνια για τα ρούχα που σχεδιάζει, μου έστειλε τις φωτογραφίες και δεν το πίστευα! Την είχα γνωρίσει σε μια παράσταση, είδε κάτι που φορούσα και έτσι γνώρισε τις δημιουργίες μου! Η Ελένη Καστάνη με συνάντησε τυχαία σε μια έκθεσή μου και πήρε ένα μπισκοτάκι κολιέ! Πόσο της άρεσαν, δεν θα το ξεχάσω! Όπως και η υπέροχη Τζωρτζίνα Λιώση έχει ένα απο τα μακαρόν μου! Οπως καταλαβαίνετε η χαρά μου δεν περιγράφεται! Μακάρι να ζήσω κι άλλες τέτοιες συγκινήσεις στο μέλλον!».

Ο Μικρός Πρίγκιπας έγινε κόσμημα στα χέρια της Ηλιάνας
Ο Μικρός Πρίγκιπας έγινε κόσμημα στα χέρια της Ηλιάνας


Ο κόσμος αγαπά τα παραμύθια, φορώντας ένα δαχτυλίδι ή σκουλαρίκι νιώθει μέρος τους;

«Με τα ίδια μου τα μάτια έχω δει γυναίκες άλλα και άντρες να συγκινούνται βλέποντας ένα μενταγιόν εμπνευσμένο από παραμύθια και ταινίες! Τα φορούν και λάμπουν ολόκληρες, ταξιδεύουν μέσα από αυτό. Για αυτό έχω επιλέξει την έμπνευση από τα παραμύθια, γιατί μέσα από αυτά γινόμαστε πάλι παιδιά, πιστεύουμε λίγο παραπάνω στη μαγεία μέσα στη μαυρίλα της σημερινής εποχής. Έχω φτιάξει υποβρύχιο βανίλια σε κολιέ που μόλις το αντίκρυσε μια κοπέλα, δάκρυσε γιατί θυμήθηκε τη γιαγιά της. Είπε θα το φοράει και θα τη νιώθει πάντα μαζί της...

Μινιατούρες Βιβλία από τα παιδικά μας χρόνια όπως το "Ανθολόγιο", το "Αλφαβητάριο", "Η Γλώσσα μου", προσαρμοσμένα σε μενταγιόν που πάντα καταφέρνουν να συγκινήσουν και να ταξιδέψουν όσους τα φορούν και όχι μόνο. Το μεγαλύτερο κατόρθωμά μου είναι ότι έχω φτιάξει κοσμήματα που δεν στέκονται απλά στο να ομορφαίνουν αυτόν που τα φοράει, αλλά καταφέρνουν να δώσουν συγκινήσεις, χαμόγελα και να ζωντανεύσουν αναμνήσεις και όμορφα συναισθήματα».

Πού μπορεί να δει κανείς τις δημιουργίες σου;

«Δουλεύω στο σπίτι, σε ενα μικρό μαγικό δωμάτιο που όποτε μπαίνω μέσα ξεχνιέμαι, εμπνέομαι, δημιουργώ! Ο κόσμος μπορεί να δει όλα μου τα σχέδια στο διαδικτυακό μου κατάστημα www.iliannejewelry.com. Όλα τους φτιάχνονται και πακετάρονται με πολλή φροντίδα και αγάπη για να φτάσουν στην πόρτα εκείνου που επέλεξε να τα αποκτήσει! Δυστυχώς δεν έχω ακόμα κάποιο φυσικό κατάστημα αν και σίγουρα είναι ένας από τους μακρινούς μου στόχους που θα ήθελα να πετύχω. Όμως συχνά-πυκνά μού δίνεται η ευκαιρία να εκθέσω τις δημιουργίες μου σε υπέροχες διοργανώσεις και εκθέσεις που βοηθούν τους μικρούς επιχειρηματίες - δημιουργούς να ανοίξουν τα φτερά τους!

Αυτές τις μέρες συμμετέχω στο "The Meet Market" στο παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στον Κεραμεικό έως και την Κυριακή 18/12 και δεν χορταίνω να υποδέχομαι τον κόσμο και να τους γνωρίζω από κοντά».

Τι εύχεσαι στον κόσμο αυτές τις ημέρες;

«Να μη σταματά να ονειρεύεται. Να ζει το σήμερα και να κλείνει τα μάτια στην ασχήμια του κόσμου. Να έχει υγεία, να προσέχει, να αγαπά, να παίρνει πίσω αγάπη να μοιράζεται, να χαμογελάει! Κάθε χρόνο λέμε "κάθε πέρυσι και καλύτερα", αλλά στο χέρι μας είναι να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά στις κακές ειδήσεις, να βλέπουμε πάντα το καλό και να στεκόμαστε κόντρα στο μίσος, στο ρατσισμό και στην αποξένωση. Καλή Χρονιά, Καλές γιορτές και πολλή πολλή χαρά σε όλο τον κόσμο από τα βάθη της καρδιάς μου!».


Διαβάστε επίσης


Ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός που έχει πάει την ποντιακή λύρα σε άλλη πίστα

Δείπνο αληθινής Αγάπης στη σκοτεινή Αθήνα που δεν θέλουμε να βλέπουμε

Ο Τσίτσος μας αποκαλύπτει τα μυστικά για τα αγαπημένα μας αιλουροειδή

Τάσος Λάππας: Ο «Iceman» Έλληνας οδηγός του Αρκτικού Κύκλου

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ