Γιατί μας ανατριχιάζει το γρατζούνισμα της κιμωλίας;

Newsbomb

Εάν σας προκαλεί ανατριχίλα η σκέψη και μόνο των νυχιών ή της κιμωλίας πάνω στον μαυροπίνακακατηγορήστε την αμυγδαλή σας!

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτή η πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου, που έχει σχήμα αμυγδάλου (εξ ου και το όνομά της), βρίσκεται πίσω από την έμφυτη ενόχλησή μας προς τους υψηλής συχνότητας ήχους.

Η όλη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, με την συμμετοχή 13 εθελοντών, οι οποίοι άκουσαν 74 διαφορετικούς ήχους και στη συνέχεια τους βαθμολόγησαν αναλόγως με το πόσο ευχάριστους ή δυσάρεστους τους θεωρούσαν. Εν όσω άκουγαν τους ήχους, οι επιστήμονες κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους.

Όσο πιο δυσάρεστος ήταν ένας ήχος, τόσο εντονότερη ήταν η ενεργοποίηση της αμυγδαλής και, εν συνεχεία, η ενεργοποίηση του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου (είναι το τμήμα που επεξεργάζεται τους ήχους).

«Πρωταθλητής» των δυσάρεστων ήχων αναδείχθηκε ο ήχος του μαχαιριού που «γρατζουνάει» ένα γυάλινο μπουκάλι. Την πεντάδα συμπλήρωναν ο ήχος του πιρουνιού στο ποτήρι, ο ήχος της κιμωλίας στον μαυροπίνακα, αυτός ενός χάρακα σε ένα γυάλινο μπουκάλι και τέλος τα νύχια στον μαυροπίνακα, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» (JON).

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved