Μεγάλο μυστήριο με νησί «φάντασμα» στο νότιο Ειρηνικό! (pics)

Μεγάλο μυστήριο με νησί «φάντασμα» στο νότιο Ειρηνικό! (pics)

Newsroom Newsroom

Το νησί Sandy έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας καθώς πρόκειται για μία χαρτογραφημένη περιοχή η οποία ξαφνικά... εξαφανίστηκε.

Χαρακτήρα σύγχρονης «Ατλαντίδας» παίρνει η υπόθεση του νησιού – φαντάσματος Sandy. Η μικρή λωρίδας γης, σύμφωνα με την δορυφορική σάρωση του Google Maps βρίσκεται στο Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στην Αυστραλία και την Νέα Καληδονία. Αντίθετα, το Google Earth, δείχνει την περιοχή καλυμμένη με μαύρο χρώμα, αδυνατώντας να προσδιορίσει τι τελικά υπάρχει στο σημείο.

Ένας από τους άτλαντες που αποτελούν πηγή αναφοράς, ο Times Atlas of the World, το αποτυπώνει ως Sable Island.

Ναυτικοί χάρτες που χρησιμοποιεί το Southern Surveyor, ένα πλοίο επιστημονικών ερευνών, καταγράφουν επίσης το νησί αυτό, είπε η Μαρία Σέτον, μέλος της επιστημονικής ομάδας που μετείχε στην αποστολή για τον εντοπισμό του νησιού.

Σε μια αποστολή αναγνώρισης κομματιών του ηπειρωτικού φλοιού της αυστραλιανής πλάκας που έχει βυθιστεί στη Θάλασσα των Κοραλλιών, οι επιστήμονες ουδέποτε βρήκαν το νησί αυτό.

«Θέλαμε να εξακριβώσουμε. Η χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής έδειχνε σε αυτό το σημείο ένα βάθος 1.400 μέτρων, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο βάθος», πρόσθεσε η Σέτον, επιστρέφοντας από το θαλάσσιο ταξίδι που διήρκησε 25 ημέρες.

«Το νησί αποτυπώνεται στο Google Earth και σε άλλους χάρτες, ωστόσο διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει. Είναι κάτι που μας προκαλεί κατάπληξη. Είναι πολύ παράξενο».

«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα σε σχέση με τους χάρτες και τη γεωγραφία, είναι ότι ο κόσμος δεν σταματά να εξελίσσεται. Και η διατήρηση του ρυθμού των αλλαγών αυτών είναι μια αποστολή που δεν σταματά ποτέ», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Η Αυστραλιανή Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού που είναι αρμόδια για τη σχεδίαση των επίσημων ναυτικών χαρτών δήλωσε στο Fairfax Media ότι αντιμετωπίζει τα κοινά γεωγραφικά δεδομένα με επιφύλαξη, καθώς ορισμένες λεπτομέρειες είναι ξεπερασμένες ή λανθασμένες.

Μεγάλο μυστήριο με νησί «φάντασμα» στο νότιο Ειρηνικό! (pics)
01
Μεγάλο μυστήριο με νησί «φάντασμα» στο νότιο Ειρηνικό! (pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved