FUN TIME

Ζαγοροχώρια: Οι τοπικές γεύσεις που δεν πρέπει να χάσετε!

Ζαγοροχώρια: Οι τοπικές γεύσεις που δεν πρέπει να χάσετε!

Οι παραδοσιακές γεύσεις των Ζαγορίων θα αφήσουν ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Τι δεν πρέπει να χάσετε? Ντόπια κρέατα μαγειρεμένα στην γάστρα, αρνί στη γάστρα, πομπάρι, τρίμμα πασχαλιάτικο, τηγανητό χοιρινό, κοντοσούβλι, προβατίνα στα κάρβουνα, γίγαντες φούρνου, μπριάμι, μπουμπουριά.

Φυσικά θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην δοκιμάσετε κάποια από τις ξακουστές Ζαγορίσιες Πίτες όπως η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα, χορτόπιτα, μπατσαριά, σπανακόπιτα Ηπειρώτικη, γαλατόπιτα, τσουκνιδόπιτα, γκιζόπιτα, κολοκυθόπιτα, τραχανόπιτα, κοτόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα καθώς και αμυγδαλόπιτα, μπακλαβά, τηγανίτες Γιαννιώτικες και μήλο στο φούρνο.

Μερικές από τις συνταγές που θα σας αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους!

Αλευρόπιτα: Η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα είναι μια γρήγορη συνταγή χωρίς φύλλο που συνηθίζεται στα Ζαγοροχώρια.

alevropita

Υλικά:
• 3,5 ποτήρια νερού αλεύρι
• 1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
• 3 αυγά + 1 αυγό για το πάνω μέρος του χυλού
• 250 γρ. φέτα Ηπείρου
• λίγο αλάτι
• 2,5 ποτήρια νερό

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά και φροντίζουμε να δημιουργηθεί χυλός όχι πολύ σφιχτός (πιο αραιός από αυτόν του κέικ).
Αλείφουμε ένα ταψί (λεπτό σινί διαμέτρου 48cm) με λάδι και λίγο βιτάμ για να μην κολλήσει η πίτα μας και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Ρίχνουμε από πάνω μικρά κομματάκια φέτας, βούτυρο και 1 αυγό χτυπημένο.

Ψήνουμε στους 180-200 C μέχρι να ροδίσει.

Μπατσαριά: Παραδοσιακή πίτα των Ζαγορίων.

gfgf

Υλικά:
• 1 κιλό χόρτα (παζιά, λάπατα, τσουκνίδες, σπανάκι)
• 4-5 κρεμμύδια φρέσκα
• 1 ματσάκι μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο
• 350 γρ. φέτα σκληρή, αλάτι, πιπέρι
• 3 κούπες αλεύρι
• 1κούπα καλαμποκάλευρο
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
• 2 κρόκους αυγών
• 1,5 κούπα λάδι
• 0,5 κούπα ξινόγαλο
• 0,5 κούπα τραχανά

Εκτέλεση: Πλένουμε, ψιλοκόβουμε, αλατίζουμε τα χόρτα μας και τα στύβουμε να μην έχουν υγρά. Προσθέτουμε το τυρί, τον τραχανά και το λάδι. Κάνουμε ένα πηχτό χυλό με το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το γιαούρτι, 0,5 κούπα λάδι και λίγο αλάτι.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το μισό χυλό, απλώνουμε τα χόρτα, αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με 0,5 κούπα ξινόγαλο, στους 2 κρόκους και σκεπάζουμε τα χόρτα μας .

Ψήνουμε την πίτα μας στους 200 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.

Χορτόπιτα: Παραδοσιακή Χορτόπιτα των Ζαγορίων.

Υλικά:
• 2 κιλά διάφορα χόρτα
• 600 γραμμάρια τυρί φέτα
• 600 γραμμάρια λάδι
• 1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά
• 1 κιλό αλεύρι
• λίγο αλάτι
• νερό

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αν χρειαστεί, ρίχνουμε και άλλο νερό μέχρι που η ζύμη δεν θα κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά και τα τρίβουμε με αλάτι μέχρι να μαραθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λάδι, τραχανά και τα ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε το ταψί, ανοίγουμε ένα-ένα τέσσερα φύλλα και τα λαδώνουμε. Ρίχνουμε τα χόρτα στη μέση και απλώνουμε άλλα τέσσερα φύλλα και τα λαδώνουμε, την κόβουμε σε κομμάτια πριν το ψήσιμο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Σπανακόπιτα Ηπειρώτικη: Παραδοσιακή Σπανακόπιτα των Ζαγορίων.

laxanopita

Υλικά Για τη Ζύμη:
• 350 γρ. καλαμποκάλευρο
• 1,5 φλιτζάνι αλεύρι κοινό
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• μια πρέζα αλάτι
• νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ. τσαγιού)

Υλικά Για τη Γέμιση:
• 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
• 300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
• 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
• ½ φλ. ελαιόλαδο
• πιπέρι
• αλάτι (αν χρειαστεί)

Εκτέλεση: Αναμιγνύετε το καλαμποκάλευρο με το κοινό αλεύρι και το αλάτι. Κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε το λάδι και λίγο – λίγο νερό. Ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό μέχρι να πάρετε μια λίγο σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την κάνετε μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη για 1 ώρα. Κρατάτε λίγη (περίπου ½ φλ. τσαγιού) για να φτιάξετε τον χυλό.

Λαδώνετε ένα ταψί (30 με 35 εκατοστά). Αν έχετε με σούστα το προτιμάτε, γιατί θα την ξεφορμάρετε πιο εύκολα. Χωρίζετε την ζύμη σε μικρότερα τεμάχια και ένα – ένα την απλώνετε στο ταψί, κάτω και γύρω – γύρω ως τα χείλη περίπου του ταψιού. Τρυπάτε με ένα πιρούνι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (200ο C) για 15 περίπου λεπτά.

Ζεματάτε, ψιλοκόβετε και στραγγίζετε το σπανάκι. Το αναμιγνύετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά και απλώνετε τη γέμιση στη βάση της πίτας. Διαλύετε την ζύμη που κρατήσατε σε χλιαρό νερό και ρίχνετε το χυλό πάνω στη γέμιση.

Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς για 45 με 60 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και την ξεφορμάρετε σε πιατέλα.

Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε την πίτα νηστίσιμη, αρκεί να αφαιρέσετε από την γέμιση την φέτα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αυξήσετε το αλάτι

Μήλο στο Φούρνο: Παραδοσιακή Συνταγή των Ζαγορίων.

Υλικά:
• 10 μήλα
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1/2 κούπα καρύδια
• 1 κουταλιά κανέλα

Εκτέλεση: Διαλέγουμε 10 γερά μήλα και μ'ένα μεταλλικό σωληνάκι ή μια βελόνα τα τρυπάμε στο κοτσάνι, αφαιρώντας από τη μέση του μήλου ένα μέρος μαζί με τους σπόρους του.
Έτσι σχηματίζεται στο μέσο του μήλου μια κάθετη τρύπα, την οποία γεμίζουμε με καρύδια, ζάχαρη και κανέλα.

Τα βάζουμε σ'ένα βαθύ ταψάκι, ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη, κανέλα και μια κούπα νερό.

Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα μήλα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ξεφορτωθείτε 3 βασικούς λεκέδες εύκολα και προπάντων οικονομικά!