Ημέρα της Γυναίκας: Δέκα γυναίκες που έγραψαν ιστορία

Newsbomb

Γυναίκες που χάραξαν νέους δρόμους στην επιστήμη, στη λογοτεχνία, στην κοινωνία, στην πολιτική. Γυναίκες που έβαλαν τη «σφραγίδα» τους στην ιστορία και άνοιξαν δρόμους.

Το newsbomb.gr τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και παρουσιάζει δέκα γυναίκες που άφησαν το δικό τους στίγμα και πολλές φορές ήρθαν αντιμέτωπες με τις κρατούσες αντιλήψεις.


Μαρί Κιουρί – Φυσικός και Χημικός
Άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη και τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ. Ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο. Υπήρξε επίσης η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Ρόζα Παρκς

Έγινε γνωστή για τους αγώνες της κατά του φυλετικού διαχωρισμού. Την 1η Δεκεμβρίου 1955, η μαύρη μοδίστρα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό αμφισβητώντας τον φυλετικό διαχωρισμό. Βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (1996) και τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου (1999).

Μητέρα Τερέζα
Έγινε παγκοσμίως γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο Ήταν καθολική μοναχή. Το 1997, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ προχώρησε στην αγιοποίησή της.


Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ
Ήταν η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό ( το 1928)

Έμελιν Πάνκχερστ
Βρετανίδα «σουφραζέτα» αφιερώθηκε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Πέθανε το 1928, τρεις εβδομάδες πριν εκδοθεί ο νόμος που κατοχύρωνε το δικαίωμα ψήφου για όλες τις γυναίκες άνω των 21 ετών.

Μαλάλα Γιουσαφζάι
Η Πακιστανή μαθήτρια, έγινε η νεωτερη γυναίκα που βραβεύτηκε με Νόμπελ. Είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των νεαρών κοριτσιών στην εκπαίδευση

Σιμόν Ντε Μποβουάρ
Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Με τα έργα της προσπάθησε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο νοείται η γυναίκα. Θεωρείται η «μητέρα» του φεμινισμού.


Ίντιρα Γκάντι
Πρωθυπουργός της Ινδίας. Έσπασε τα στεγανά μιας παραδοσιακά πατριαρχικής κοινωνίας.

Άννα Φρανκ
Θύμα του Ολοκαυτώματος. Συγγραφέας του πιο γνωστού ημερολογίου στο οποίο περιγράφεται η σκληρή καθημερινότητα όσων προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τους Ναζί.

Μάργκαρετ Θάτσερ
Η «σιδηρά κυρία» της βρετανικής πολιτικής σκηνής αμφισβητήθηκε, δίχασε, ωστόσο άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην παγκόσμια ιστορία της πολιτικής.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved