FUN TIME

«Γυαλιά καρφιά» η Θεσσαλονίκη

«Γυαλιά καρφιά» η Θεσσαλονίκη

Εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, θύμιζε χθες η Θεσσαλονίκη. Μπορεί χιλιάδες πολίτες να διαδήλωσαν ειρηνικά κατά του πολυνομοσχεδίου και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν και πάλι μία από τα ίδια.

Δεκάδες καταστήματα σπασμένα, φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, ερημωμένοι δρόμοι και αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα. Οι γνωστοί – άγνωστοι κατάφεραν να γίνουν πάλι πρώτο θέμα εξυπηρετώντας για άλλη μια φορά επικοινωνιακά την κυβέρνηση.

Οι χαμένοι και αυτή τη φορά ήταν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι είδαν τα καταστήματα τους σπασμένα και την περιούσια τους κατεστραμμένη. Οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους φυσικά δεν φταίνε σε τίποτα αλλά είναι πάντα ο μοναδικός και ο πρώτος στόχος των κουκουλοφόρων.

Πέρα από τα μεγάλα πολυκαταστήματα αρκετοί είναι οι καταστηματάρχες που βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν, όπως χαρακτηριστικά είπαν στο antistrofa.gr, «το τέλος να έρχεται».

«Σήμερα μας σπάσανε τις τζαμαρίες, χθες μας επέβαλλαν νέους φόρους, η χρηματοδότηση έχει σταματήσει, το παραεμπόριο ανθεί για τα καλά, οι μισθοί μειώθηκαν, η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό και δεν βλέπουμε κάτι καλό να έρχεται», επισημαίνουν στο antistrofa.gr.

Είναι γεγονός ότι το λιανεμπόριο πνέει τα λοίσθια. Οι τζίροι των καταστημάτων βρίσκονται στο ναδίρ ενώ το παραεμπόριο στη Θεσσαλονίκη τείνει να καταστεί νόμιμη επιχείρηση πεζοδρομίου. Παρά τις υποσχέσεις δημάρχων και πολιτικών η κατάσταση στο κέντρο της πόλης μαρτυρεί την ανυπαρξία της πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους και να οριοθετήσει κόκκινες γραμμές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μαρίας Χ., όπου διατηρεί κατάστημα στον κεντρικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, την Τσιμισκή.

«Πριν δύο μέρες τηλεφώνησα στην Αστυνομία γιατί ακριβώς μπροστά στην πόρτα μου βρίσκονταν δύο πλανόδιοι και είχαν στήσει την πραμάτεια τους και πωλούσαν. Η απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ότι δεν ασχολούμαστε εμείς με τους πλανόδιους αλλοδαπούς. Με αυτή την κατάσταση που επικρατεί, η σημερινή εικόνα της ερημιάς και του βομβαρδισμένου τοπίου που αντικρίζεις στην αγορά σε λίγο διάστημα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι μόνιμη» αναφέρει ο Χρήστος Κ. έμπορος.

Πηγή: antistrofa.gr