ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμοί και self test «ξεκλειδώνουν» την άρση των μέτρων: Πότε ανοίγουν μαγαζιά και σχολεία

Εμβολιασμοί και self test «ξεκλειδώνουν» την άρση των μέτρων: Πότε ανοίγουν μαγαζιά και σχολεία

Lockdown: Το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της χώρας σχεδιάζουν κυβέρνηση και επιστήμονες - «Κλειδί» τα self test και οι εμβολιασμοί για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων 5 ή 12 Απριλίου

Την Τετάρτη (31/03) αναμένονται οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για σταδιακό άνοιγμα σε λιανεμπόριο και σχολεία λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και τις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου είτε με τη μέθοδο του click away είτε με φυσική παρουσία, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ωστόσο αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και τα γυμνάσια και τα λύκεια και αυτό γιατί συνδυάζεται με τα μαζικά self test που θα προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από τα φαρμακεία και στα οποία θα υποβάλλονται κάθε Δευτέρα μαθητές και καθηγητές. Αν οι προμήθειες φτάσουν εγκαίρως στα φαρμακεία, η κυβέρνηση φαίνεται να προτάσσει το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κατ' οίκον τεστ εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα τις πρώτες μέρες του Απριλίου, το αργότερο μέχρι τις 10 του μηνός. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο για τις 10 Απριλίου, η επαναλειτουργία των σχολείων μετατίθεται για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου. Μάλιστα, αυτή είναι και η εισήγηση κάποιων λοιμωξιολόγων ώστε η άρση των μέτρων να γίνει σταδιακά.

Σε κάθε περίπτωση, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να παύσει η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων που έχει ως στόχο κυρίως την ψυχολογική αποσυμπίεση των πολιτών.

«Φρένο» στα σχέδια για «Πάσχα στο χωριό»

Την ίδια ώρα, «φρένο» στις όποιες σκέψεις για Πάσχα στο χωριό βάζει η πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το ελληνικό παραδοσιακό Πάσχα δεν συνάδει με το ποσοστό των εμβολιασμών μέχρι σήμερα.

Τόνισε πως μπορεί να είναι εμβολιασμένοι ο παππούς και η γιαγιά, ωστόσο τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς δεν θα είναι. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για ευνόητους λόγους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας (29/03) ερωτηθείσα αν η πορεία των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία, μας επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, η κυρία Θεοδωρίδου, απάντησε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η επιθυμία όλων των Ελλήνων να πάνε το Πάσχα στα χωριά τους και να ζήσουν όπως όλες τις χρονιές ένα ελληνικό Πάσχα, όμως αυτό δεν συνάδει με το ποσοστό εμβολιασμού μέχρι σήμερα. Μπορεί να είναι ο παππούς και η γιαγιά εμβολιασμένοι, αλλά δεν θα είναι τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς. Άρα αν πάνε, θα πρέπει να κρατούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας. Οι επιδημιολόγοι είναι πιο ειδικοί για να απαντήσουν σε αυτό».

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, άφησε ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό, σημειώνοντας πως «αν τώρα θέλουν δύο εμβολιασμένα άτομα να πάνε μόνοι στο εξοχικό τους τα πράγματα είναι πιο εύκολα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διώρυγα Σουέζ: Τέλος στο «θρίλερ» με το «μεγαθήριο» Ever Given - Ταξιδεύει χωρίς πρόσθετη βοήθεια