ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Κίνδυνος από την «αθηναϊκή» μετάλλαξη -Μοιάζει με τη νοτιοαφρικανική

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Κίνδυνος από την «αθηναϊκή» μετάλλαξη -Μοιάζει με τη νοτιοαφρικανική

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσειςΠληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που στρέφουν την προσοχή τους σε μορφές μεταλλάξεων του κορονοϊού, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ισχυρές, ακόμη και μπροστά στο τείχος ανοσίας που χτίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί - Τι είπε στο Newsbomb.gr για την «αθηναϊκή» μετάλλαξη, ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Για την «αθηναϊκή» μετάλλαξη μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόκειται ουσιαστικά για μια παραλλαγή της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης αλλά ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτήν.

«Ουσιαστικά πρόκειται για την μετάλλαξη Β 1.1.318 και αυτή την στιγμή φαίνεται να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας. Η νοστιαγρικανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν πρέπει να ζει λες και έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, χρειάζεται προσοχή».

Τι είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη

Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία.

«Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» διευκρίνισε πρόσφατα ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» είχε πει.

Μάλιστα αναφερόμενος στα ποσοστά που εμφανίζει η διάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ο κ. Μαγιορκίνης είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ποσοστά αναφέρονται σε διάφορα σημεία:

«Δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων» είχε πει.

«Δεν είναι δηλαδή ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται» είπε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: Πρόταση για στοχευμένους εμβολιασμούς – ασπίδα στην «αθηναϊκή» μετάλλαξη

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.402 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 56 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 647 οι διασωληνωμένοι