Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία

Δέσποινα Καμπούρη

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Τα σημάδια της όμως, δεν είναι μόνο σωματικά. Είναι κυρίως ψυχικά και χαράζουν βαθιές και πολλές φορές αναλλοίωτες γραμμές στις ψυχές των θυμάτων.

Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός για άλλους σώζει ζωές, για άλλους γίνεται ζωντανός εφιάλτης. Οι συνθήκες της καραντίνας, άλλους τους προστατεύουν κι άλλους τους τρομάζουν. Ποιους; Τις γυναίκες που υφίστανται βία και δε μπορούν να ξεφύγουν από πουθενά. Ο περιορισμός στο σπίτι δημιουργεί μοιραία περισσότερες εντάσεις, οι θύτες είναι πιο ευέξαπτοι και πάντα ξεσπούν στα θύματα: Τις αδύναμες και ανυπεράσπιστες γυναίκες. Γυναίκες που πλέον, δε μπορούν να βγουν εύκολα από το σπίτι, ή να ζητήσουν βοήθεια.

Κι όμως! Μπορείτε!

Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.

Αν είστε θύμα :
Καλέστε το 100.
Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
Ακριβή διεύθυνση
Ονοματεπώνυμο
Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»).

Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας). Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στον γιατρό όλη την αλήθεια. Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.

Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:
Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100. Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr & www.womensos.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved