Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού;

Newsbomb

pexels.com

Πώς επηρεάζει την ψυχολογία του; 

Τα τελευταία χρόνια, η ψυχολογία αντιλήφθηκε τον σπουδαίο ρόλο και του «άλλου γονιού» που δεν είναι μόνο ο στυλοβάτης και η «κολώνα» της οικογένειας όσον αφορά τα υλικά αγαθά, εφόσον και η γυναίκα πλέον οικονομικά μπορεί να την στηρίξει.

Ο πατέρας έχει περάσει και εκείνος στον πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με την μητέρα, μάλιστα τον διεκδικεί συμπρωταγωνιστώντας μαζί της στη ζωή του παιδιού τους!

Πώς ο πατέρας θεωρείται αναγκαίος στην ανάπτυξη των παιδιών του;

  • Πρώτα από όλα, άλλαξαν οι ρόλοι των δύο φύλων στη κοινωνία, έγινε ανακατανομή όπου εργάζονται και οι δύο και χρειάζεται να ασχοληθούν με τα παιδιά και οι δύο και τη φροντίδα τους. Η γυναίκα δεν είναι πλέον κλεισμένη στο σπίτι με κύριο μέλημα το νοικοκυριό και το μεγάλωμά τους…
  • Τα παιδιά έχουν πλέον πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες – απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής μας, όπου ο ένας γονιός δεν προλαβαίνει να κάνει τα πάντα. Χρειάζεται και τον άλλο γονιό, όπου θα θα μοιράσουν τις ευθύνες και τις δραστηριότητες των μικρών τους.
  • Η ψυχολογία καθώς εξελίσσεται έχει αντιληφθεί πόσο σπουδαίοι είναι και οι δύο γονείς στην ανατροφή και στην ψυχοσεξουαλική ωρίμανση των παιδιών τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Μάλιστα, η όλο και αυξανόμενη ερευνητική τεκμηρίωση, συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο ίδιο συμπέρασμα της πατρικής σημαντικότητας.
  • Μέσα από την ψυχολογία και πάλι, η οικογένεια θεωρείται σήμερα ένα σύστημα που τα μέλη του αλληλεπιδρούν και αλληλοκαθορίζονται, ο πατέρας δεν μπορεί λοιπόν να μένει απ’ έξω, εκτός και αν είναι μία προβληματική φιγούρα.
  • Η αύξηση των διαζυγίων κάνει πιο αισθητή την πατρική παρουσία ή …απουσία.
    6. Η μονογονεϊκή οικογένεια επίσης φέρνει τον πατέρα στο προσκήνιο και πάλι με την παρουσία ή …απουσία του!
  • Τέλος, κατανοώντας καλύτερα τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και τα κοινωνικά στερεότυπα, η κατανόηση της ανδρικής ψυχολογίας ξεδιπλώνει πτυχές της ανδρικής ψυχολογίας, δίνοντας έμφαση στα ανδρικά συναισθήματα, τις σκέψεις και την ανδρική συμπεριφορά.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved