ΓΥΝΑΙΚΑ

Νατάσα Παζαϊτη: «Δεν υπάρχει μάχη που δεν παλεύεται, δεν υπάρχει εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται»

Νατάσα Παζαϊτη: «Δεν υπάρχει μάχη που δεν παλεύεται, δεν υπάρχει εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται»

Η συγκινητική εξομολόγηση της διακεκριμένης χειρουργού μαστού, Νατάσας Παζαϊτη αποκλειστικά στο  Queen Plus και στη Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου.

Δε θυμάμαι ποτέ να έχω διαβάσει συνεντεύξεις της. Ίσως γιατί η Νατάσα Παζαϊτη αποφεύγει να δίνει. Όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο, δεν βρήκα κάποιο αρχείο στο οποίο να μιλά η ίδια για τον εαυτό της, τη δουλειά της, την προσωπική της ζωή και για το πόσο έχει διαπρέψει στον χώρο της ιατρικής. Δεν είναι τυχαίο! Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να τη γνωρίσαμε ως σύζυγο του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, όμως η ίδια διατηρούσε πάντα ένα χαμηλό προφίλ, δίνοντας έμφαση στο επάγγελμά της, την ιατρική, που λατρεύει.

Η στάση της απέναντι στη δημοσιότητα ήταν πάντοτε υποδειγματική. Δεν την επιζητούσε καθόλου, τουναντίον θα έλεγα. Μπροστά στις κάμερες και τα φλας των φωτογράφων πάντα στεκόταν σεμνή, χαμογελαστή, με αξιοπρέπεια και ήθος. Όποιος τη γνωρίζει, ξέρει καλά πως η Νατάσα Παζαϊτη είναι μια γυναίκα που πάντα χαμογελά στη ζωή της! Η αυτοεκτίμηση, το ήθος, η θετικότητα, η ευστροφία, η δύναμη, η καλαισθησία, η παιδεία και η ενσυναίσθησή της είναι τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα της που την κάνουν να ξεχωρίζει και να αποτελεί έμπνευση για πολλές από εμάς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού θέλησα να κάνουμε μια διαφορετική κουβέντα. Το ίδιο ήθελε κι εκείνη. Δεν την ενδιέφερε να προβάλει τον εαυτό της και τα επιτεύγματά της. Μου το ξεκαθάρισε. Είναι κάτι που την αφήνει παγερά αδιάφορη. Ήθελε να μιλήσει για τις γυναίκες που νοσούν. Για εκείνες τις μαχήτριες που καθημερινά συναντά στο ιατρείο της, για εκείνες που γνωρίζει, που στέκεται πλάι τους σα βράχος, σα μάνα, σαν αδερφή, σα φίλη, και βουτάει ολοκληρωτικά μαζί τους στη «μάχη», πολεμώντας τον ίδιο εχθρό... κάθε μέρα. «Πόσο ψυχοφθόρο, δύσκολο, άδικο», σκέφτηκα. Οι σύμμαχοί της πολλοί, ο εχθρός όμως πάντα ένας. Κι όμως, η δύναμη για ζωή που παίρνει από αυτές τις γυναίκες σε συνδυασμό με την επιστημονική της γνώση, κάνουν και την ίδια μια μεγάλη survivor. Κάθε μέρα! Μια μαχήτρια ζωής... για εκείνες, για την ίδια, για όλες μας...

Αναρωτιέμαι, είναι στ΄αλήθεια ίδιος ο καρκίνος του μαστού σε όλες τις γυναίκες;

Διακρίνουμε πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, το κάθε είδος φέρει τα δικά του χαρακτηριστικά και το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και συμπεριφοράς. Θα σας αναφέρω μία φράση που χρησιμοποιώ συχνά όταν μιλάω στις ασθενείς μου: «Όπως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική έτσι και κάθε καρκίνος του μαστού αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση». Έχει το δικό του μοριακό προφίλ, τη δική του ταυτότητα, το δικό του δακτυλικό αποτύπωμα. Και ο τρόπος που θα οργανώσουμε τη μάχη εναντίον του καθορίζεται από την ιδιαιτερότητά του. Για αυτό και επιλέγουμε πάντα την εξατομικευμένη θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη διαφορετικότητα του καρκίνου όσο και τη διαφορετική προσωπικότητα της ασθενούς. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε γυναίκα που προσβάλλεται από τη νόσο αντιλαμβάνεται διαφορετικά την απειλή αυτή και αναπτύσσει το δικό της μηχανισμό κατανόησης και αντίδρασης. Αυτό αποτελεί και το κλειδί για το σχεδιασμό του θεραπευτικού σχήματος. Για αυτόν το λόγο επιμένω τόσο πολύ στην ειλικρινή και αναλυτική συζήτηση με την κάθε ασθενή. Είναι σημαντικό.

Διάβασε περισσότερα στο Queen Plus