ΓΥΝΑΙΚΑ

Τελικά τα μωρά ονειρεύονται;

Τελικά τα μωρά ονειρεύονται;
pixabay.com

Αν ναι, τι όνειρα βλέπουν;

Είναι γνωστό ότι τα μωρά κοιμούνται αρκετές ώρες την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου παίρνουν εκφράσεις, κάνουν ήχους, γκριμάτσες και αναπόφευκτα αναρωτιόμαστε: άραγε ονειρεύονται;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα. Οι γνώμες των ειδικών διίστανται, ωστόσο υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ένα από αυτά είναι ότι από τις ώρες που κοιμάται ένα μωρό, τις μισές βρίσκεται στο στάδιο REM, ποσοστό που στην περίπτωση των πρόωρων μωρών φτάνει και το 80%. Το συγκεκριμένο στάδιο του ύπνου είναι αυτό κατά το οποίο οι ενήλικες βλέπουν τα περισσότερα όνειρα και αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μωρά μπορούν να ονειρευτούν.

Στον αντίποδα, άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος του μωρού μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς, συνεπώς δεν περισσεύει ενέργεια για τη δημιουργία ονείρων. Όπως αναφέρει και το livescience.com, πολλοί επιστήμονες-νευρολόγοι υποστηρίζουν ότι o REM ύπνος εξυπηρετεί έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς επιτρέπει στον εγκέφαλο να "χτίσει μονοπάτια" και βοηθάει στη μετέπειτα γλωσσική τους ανάπτυξη.

Ο ψυχολόγος David Foulkes υποστηρίζει ότι οι ελάχιστες εμπειρίες και παραστάσεις που έχει ένα μωρό σε συνδυασμό με την ανωριμότητα του εγκεφάλου του, καθιστούν σχεδόν απίθανο να ονειρεύεται για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε με τους συνεργάτες του, ακόμα και τα παιδιά ηλικίας 4 έως 5 ετών φαίνεται ότι περιγράφουν τα όνειρά τους ως πολύ απλά και στατικά, χωρίς χαρακτήρες ή δράση και με ελάχιστα συναισθήματα.

Τι όνειρα βλέπουν τα μωρά;

Ακόμα και στην περίπτωση που τα μωρά πράγματι βλέπουν όνειρα, αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά των ενηλίκων. Όπως αναφέρει ο ερευνητής Antonio Zadra στο todayparents.com, τα όνειρά τους είναι πολύ πιθανόν να μοιάζουν με αυτό που βλέπουν και βιώνουν όταν είναι ξύπνια και να σχετίζονται περισσότερο με αισθήσεις όπως η ζεστασιά και η ασφάλεια.