ΓΥΝΑΙΚΑ

3 οφέλη που έχει το μέλι σύμφωνα με ένα διατροφολόγο

3 οφέλη που έχει το μέλι σύμφωνα με ένα διατροφολόγο

Όλοι οι τρόποι με τους οποίους το μέλι μπορεί να σε κάνει πιο υγιή

Το μέλι έκανε πρωτοσέλιδα πρόσφατα με ειδήσεις ότι είναι ανώτερο από τις συνήθεις θεραπείες για τη βελτίωση των συμπτωμάτων λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το μέλι έχει δημιουργήσει κάποιο σοβαρό «θόρυβο». Συχνά αναφέρεται ως υγρός χρυσός και αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι διαθέτει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το μέλι είναι μια πολύ φυσική, εύκολα διαθέσιμη, σχετικά προσιτή επιλογή για τα περισσότερα νοικοκυριά. Παρακάτω θα δεις τις προστατευτικές για την υγεία δυνάμεις του μελιού, αλλά και όλα τα οφέλη που έχει.

#1. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URI)

Σε μια νέα εργασία στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν 14 προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μελιού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του URI. Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τις συνήθεις θεραπείες (όπως τα φάρμακα και τα αντιβιοτικά), το μέλι βελτίωσε τόσο τη συχνότητα όσο και τη σοβαρότητα του βήχα, και μπορεί να χρησιμεύσει ως μια φθηνή εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά.

#2. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου

Μια εργασία του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients εξέτασε τις προστατευτικές επιδράσεις του μελιού για το μεταβολικό σύνδρομο (MetS), ένα σύμπλεγμα συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου που βρέθηκαν στο ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ. Για να διαγνωστείς με MetS, πρέπει να έχεις τουλάχιστον τρεις από τις πέντε καταστάσεις: μεγάλη μέση (πάνω από 89εκ), υψηλή πίεση του αίματος (υψηλό επίπεδο επιβλαβών τριγλυκεριδίων στο αίμα, χαμηλή «καλή» χοληστερόλη HDL) και υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Στην εργασία, οι ερευνητές αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτών των συνθηκών. Πρώτον, το μέλι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης και βοηθά στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Το μέλι έχει επίσης αποδειχθεί ότι αποτρέπει την υπερβολική αύξηση βάρους και βελτιώνει τον μεταβολισμό των λιπιδίων μειώνοντας τα τριγλυκερίδια καθώς και την ολική χοληστερόλη και την «κακή» LDL χοληστερόλη, ενώ αυξάνει την «καλή» HDL.

#3. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου

Μια πρόσφατη ανασκόπηση της χρήσης του μελιού, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Integrative Medicine Insights, αναφέρει ότι το μέλι διαθέτει πρεβιοτικές ιδιότητες. Τα πρεβιοτικά βοηθούν στη ζύμωση ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, συμπεριλαμβανομένων των bifidobacteria και των lactobacilli. Αυτή η μετατόπιση έχει συνδεθεί με ισχυρότερη ανοσολογική λειτουργία και αυξημένη ψυχική ευεξία. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης την αντι-ιική δραστηριότητα του μελιού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Με αργό ρυθμό το «ξεκλείδωμα» της χώρας - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό