ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς να βάλετε κανόνες και όρια στους εφήβους

Πώς να βάλετε κανόνες και όρια στους εφήβους
pexels.com

Η εφηβεία προκαλεί στους περισσότερους γονείς ανησυχία αλλά και άγχος.

Οι έφηβοι είναι γνωστό ότι δοκιμάζουν τα όρια τους αλλά και των γονιών τους καθώς βιώνουν ένα στάδιο ανάπτυξης και αναζήτησης της ταυτότητά τους.

Όμως είναι σημαντικό να τίθενται όρια ώστε να παραμείνει ο έφηβος ασφαλής αλλά και να μάθει να παίρνει σωστές αποφάσεις.

Τα όρια, όπως αναφέρει η οικογενειακή θεραπεύτρια Stephanie Klindt, MS, θα βοηθήσουν τους γονείς αλλά και το έφηβο παιδί να αναγνωρίζει τη σωστή συμπεριφορά.

Αν έχετε παιδί στην εφηβεία δείτε πώς μπορείτε να βάλετε όρια:

Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του

Θυμηθείτε πώς ήταν για εσάς να είστε έφηβος. Μην επικρίνετε συνεχώς το παιδί σας για τον τρόπο που ντύνεται ή για τους κακούς βαθμούς στο σχολείο. Οι έφηβοι θέλουν απλώς να γνωρίζουν ότι κάποιος τους καταλαβαίνει.

Μην επιβάλετε τιμωρία αλλά συνέπειες

Αποφύγετε την επίδειξη εξουσίας. Αφήστε τον έφηβο να αντιμετωπίσει τις φυσικές συνέπειες των επιλογών του. Είναι σημαντικό να προσφέρετε καθοδήγηση και να δείχνετε ενσυναίσθηση, αλλά πρέπει να αποφύγετε να αναλάβετε την επίλυση των προβλημάτων του χωρίς να προσπαθήσει ο ίδιος πρώτα.

Να είστε σταθεροί και συνεπείς

Η ικανότητά σας να είστε συνεπείς προκαλεί το σεβασμό του παιδιού. Είναι καλύτερα να έχετε έναν προσωρινά απογοητευμένο έφηβο παρά έναν έφηβο που δεν σας σέβεται.

Να τους παροτρύνετε

Οι έφηβοι γνωρίζουν πώς να σας δοκιμάσουν και πώς να ωθήσουν τα όρια. Λάβετε υπόψη τα μαθήματα ζωής που θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να μάθουν πώς να επιλύουν τις συγκρούσεις, πώς να σκέφτονται και πώς να συνεργάζονται με άλλους. Προσπαθήστε να τους θυμίζετε κάθε φορά ότι στη ζωή συμβαίνουν δύσκολα πράγματα και μπορεί να μην αισθάνονται καλά αυτή τη στιγμή, αλλά όλα περνούν με το χρόνο.

Δείξτε σεβασμό

Αν και μπορεί να φαίνονται δραματικές, ανόητες ή κακές οι επιλογές που κάνουν κατά περιόδους, οι έφηβοι προσπαθούν να κατανοήσουν τις σχέσεις, την αυτο-ταυτότητά τους και να γίνουν ενήλικες. Εάν ο έφηβος δεν αισθάνεται ότι τον σέβεστε, θα διαμορφώσει ανάλογα τη συμπεριφορά του και σίγουρα αυτό δεν θα σας αρέσει.