ΓΥΝΑΙΚΑ

Ποια συστατικά ομορφιάς δεν πρέπει ποτέ να τα αναμιγνύεις μεταξύ τους

Ποια συστατικά ομορφιάς δεν πρέπει ποτέ να τα αναμιγνύεις μεταξύ τους
Pexels.com

Κι όμως, αυτά τα συστατικά όταν συνδυαστούν προκαλούν προβλήματα στο δέρμα σου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχει ένα κοκτέιλ συστατικών που πρέπει απαραιτήτως να αποφεύγουμε. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη ρετινόλη σε συνδυασμό με τα υδροξυοξέα, ένα μείγμα που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα σου. Ξεχωριστά, τα δύο αυτά συστατικά μπορούν να κάνουν θαύματα. Η ρετινόλη είναι γνωστή για τα αντιγηραντικά της αποτελέσματα ενώ τα υδροξυοξέα αποτελούν ένα πανίσχυρο όπλο για την καταπολέμηση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων του προσώπου μας.

Ο Joshua Zeichner, MD, δερματολόγος στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη, προειδοποιεί ότι όταν αυτά τα δύο συστατικά χρησιμοποιούνται μαζί, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς. «Και τα δύο συστατικά είναι σκληρά για το δέρμα μας έτσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον όταν συνδυαστούν. Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά από όση φαντάζεσαι».

Ορισμένα προϊόντα λειτουργούν μόνο εάν τα χρησιμοποιούμε σε διαφορετικούς χρόνους

Το επόμενο κοκτέιλ που βλάπτει το δέρμα μας είναι η βιταμίνη C και η ρετινόλη. Η βιταμίνη C είναι πιο αποτελεσματική το πρωί καθώς βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αντίθετα, η ρετινόλη βοηθά στην κατασκευή κολλαγόνου και βοηθά στην επιδιόρθωση του δέρματος. Αυτό το συστατικό συνιστάται να χρησιμοποιείται τη νύχτα. Έτσι, αυτά τα δύο φαίνεται να λειτουργούν μαγικά μαζί, αλλά όχι ταυτόχρονα.

Αν και είναι και τα δύο αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Β3 και η βιταμίνη C δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί. Ο δερματολόγος Δρ Shari Marchbeing, εξηγεί στο InStyle, «Και τα δύο είναι πολύ κοινά αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας μας, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται το ένα μετά το άλλο. Η ισχύς τους μειώνεται σημαντικά όταν χρησιμοποιούνται μαζί, εκτός εάν η εφαρμογή του ενός από το άλλο απέχει τουλάχιστον 10 λεπτά».

Το εκπληκτικό συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας που είναι εντελώς δωρεάν

Το τελευταίο συστατικό που πρέπει να προσέχεις είναι ο ήλιος. Όπως όλες γνωρίζουμε, ο ήλιος μπορεί να μην είναι ένα "τυπικό συστατικό" περιποίησης του δέρματος, αλλά σίγουρα έχει πολλές αλληλεπιδράσεις με το δέρμα μας. Αξίζει να γνωρίζουμε με ποια άλλα συστατικά δεν πρέπει να συνδυάζεται η έκθεσή μας στις ακτίνες του. Το Accutane, το οποίο είναι μια ισχυρή μορφή βιταμίνης Α, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν πρόκειται να εκτεθείς στον ήλιο. Είναι πιθανό να προκαλέσει αλλεργίες ή ακόμη και ηλιακά εγκαύματα.