ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιατί μια νέα μητέρα πρέπει να σαραντίσει για να βγει από το σπίτι

Γιατί μια νέα μητέρα πρέπει να σαραντίσει για να βγει από το σπίτι

Σύμφωνα με την πατροπαράδοτη αυτή πρακτική, το νεογέννητο φτάνει στο σπίτι από το μαιευτήριο και βγαίνει έξω από αυτό πολύ αργότερα, μόλις σαραντίσει. 

Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν και υπάρχουν έθιμα, παραδόσεις και δεισιδαιμονίες που έχουν τις ρίζες τους στα παλιά χρόνια ή και στη θρησκεία. Ένα από αυτά αφορά την γυναίκα, όχι μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της αλλά και όταν γεννήσει, όταν είναι λεχώνα.

Και όλα καλά μέχρι εδώ. Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει τι θα ακολουθήσει και σε τι θα υπακούσει. Τι γίνεται όμως όταν επηρεάζεται αρνητικά από όλες αυτές τις παραδόσεις και νιώθει έρμαιο αν δεν τις ακολουθήσει; Ας δούμε όμως τον συμβολισμό και σε τι εξυπηρετεί αυτό το σαρανταήμερο την μητέρα στις πρώτες μέρες μετά τη γέννα.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σαρανταήμερο όπου στόχο έχει την προστασία της μητέρας και του μικρού της. Σκεφτείτε λίγο τον εαυτό σας, όσες είστε μητέρες, πως νιώθατε τις πρώτες εκείνες μέρες; Θέλατε επισκέψεις ή θέλατε την ησυχία σας; Είχατε διάθεση να βγείτε ή είχατε μεγαλύτερη ανάγκη την θαλπωρή του σπιτιού σα

Σκεφτείτε επίσης πώς ήταν τα παλιά χρόνιά, καθώς η γυναίκα γεννούσε και έπρεπε να επιστρέψει στα χωράφια και στις βαριές αγροτικές εργασίες. Κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν ενώ παράλληλα κινδύνευε να μολυνθεί στις δύσκολες και τραχιές συνθήκες από τη μία και από την άλλη δεν ήταν κοντά στο μικρό της, ώστε να αναπτυχθεί ένας υγιής και ασφαλής συναισθηματικός δεσμός ανάμεσά τους.

Ακόμα και να έπαιρνε μαζί το βρέφος για να μπορεί να το ταΐζει, μην ξεχνάμε πως κινδύνευε και εκείνο από μολύνσεις και ασθένειες, εφόσον το ανοσοποιητικό του δεν ήταν αναπτυγμένο. Και με το θηλασμό;

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr