Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Ένα από τα πλέον συνήθη προβλήματα των χεριών, ιδιαίτερα...

Γυναικεία ασθένεια για τριαντάρες και πάνω.

Ένα από τα πλέον συνήθη προβλήματα των χεριών, ιδιαίτερα στις γυναίκες, (με συχνότητα από τρεις έως πέντε φορές περισσότερο απ΄ότι στους άντρες), είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Ο καρπιαίος σωλήνας σχηματίζεται από τα οστά του καρπού, συνδέσμους, καθώς και τους μύες και τένοντες που κινούν τα δάκτυλα του χεριού και είναι ιδιαίτερα στενός. Όταν για οποιοδήποτε λόγο ελαττωθεί ο ήδη στενός αυτός χώρος διέλευσης του μέσου νεύρου, προκαλείτε πίεση στο νεύρο στην περιοχή του καρπού που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων. Αίσθηση τσιμπήματος στα δάχτυλα, μούδιασμα και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις , δυνατός πόνος, δυσκολία στις κινήσεις των χεριών και αδυναμία.

Ο λόγος για τον οποίο πλήττει περισσότερο τις γυναίκες είναι διότι εκ φύσεως έχουν πιο στενό καρπιαίο σύνδεσμο. Σε κάθε περίπτωση, εμφανίζεται σε ηλικίες από 30 έως 60 ετών, και τα αίτια είναι πολλά. Συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους με έντονη χρήση των χεριών τους, που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού ,όπως για παράδειγμα, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι φλεγμονώδεις παθήσεις (κυρίως ρευματοειδή αρθρίτιδα),ενδοκρινολογικές ή ορμονικές διαταραχές, μεταβολικά νοσήματα,(κυρίως σακχαρώδης διαβήτης) ή και ανατομικές ανωμαλίες από κάταγμα ή εκ γενετής.