8η Μαρτίου : Ημέρα της Γυναίκας

8η Μαρτίου : Ημέρα της Γυναίκας
Ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας έχει τις ρίζες του στην εξέγερση διαμαρτυρίας των γυναικών εργατριών....

Ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας έχει τις ρίζες του στην εξέγερση διαμαρτυρίας των γυναικών εργατριών κλωστοϋφαντουργίας το 1857 στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε 2 χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, η οποία από το 1975 επισημοποιείται πια και διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Έκτοτε γιορτάζεται από γυναικείες οργανώσεις, γυναικεία κινήματα, αλλά και μεμονωμένα από παρέες γυναικών, οι οποίες συνηθίζουν αυτή την ημέρα να διασκεδάζουν δίχως την ανδρική παρουσία.