MEN'S GUIDE

Πώς να γίνεις καλύτερος με το νέο έτος

Πώς να γίνεις καλύτερος με το νέο έτος

Η αντίστροφη μέτρηση για τον αποχαιρετισμό του 2014 έχει ξεκινήσει και η... μελαγχολία των γιορτών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Του Νίκου Καλαμπάκα

Οι συλλογισμοί στο κεφάλι σου δε λένε να σταματήσουν. Αναρωτιέσαι αν ο χρόνος που πέρασε σε δίδαξε κάτι. Σκέφτεσαι τι έχεις προσφέρει στους γύρω σου, αν έλαβες κάτι από αυτούς, αν έκανες μια πράξη τέλος πάντων που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Φυσιολογικά πράγματα, κάθε άνθρωπος το παθαίνει. Το θέμα όμως δεν είναι όσα πέρασαν, αλλά όσα είναι μπροστά σου. Κάθε Πρωτοχρονιά, είναι μια καλή ευκαιρία για μια νέα αρχή. Το ζήτημα είναι να έχεις την όρεξη και την επιθυμία να την κάνεις.

Φυσικά στις σκέψεις σου, δε χωράει βοήθεια από κανέναν. Είναι καθαρά προσωπικές. Όμως μια ιδέα, μπορείς να την πάρεις. Εφόσον το θέλεις, συνέχισε να διαβάζεις για το πώς μπορείς να γίνεις καλύτερος άντρας.

Διοργάνωσε εσύ το Πρωτοχρονιάτικο πάρτι
Αν έχεις συνηθίσει να είσαι καλεσμένος σε κάποιο σπίτι την πρώτη μέρα του χρόνου, φέτος παρ' το αλλιώς και γίνε οικοδεσπότης. Εντάξει, για πολλούς είναι βαρετές οι προετοιμασίες, άλλοι δεν το έχουν καθόλου με τη διακόσμηση και το μαγείρεμα, όμως η καλή προσπάθεια πάντα ανταμείβεται. Το συναίσθημα του να κάνεις κάτι για αυτούς που αγαπάς είναι πάντα υπέροχο. Κι ας μη σου «δέσει» καλά η μπεσαμέλ, αρκεί να ξέρουν πως το προσπάθησες...

Βρες τον άνθρωπο που του χρωστάς μια συγνώμη και πες την
Οι άνθρωποι από τη φύση μας είμαστε εγωιστές. Πολλές φορές τσακωνόμαστε με αγαπημένα μας πρόσωπα και κάνουμε λάθη. Αυτός ο εγωισμός μας λοιπόν, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε το αυτονόητο. Να παραδεχτούμε πρώτα στον εαυτό μας και έπειτα στον... εμπλεκόμενο το σφάλμα μας. Φέτος μη «μασήσεις» να κάνεις το σωστό. Αν υπάρχει αυτός ο φίλος που έχεις αδικήσει με τη συμπεριφορά σου, βρες τον και απολογήσου. Και να μη σε συγχωρήσει, πρώτον θα του δείξεις πως κατάλαβες το λάθος σου και δεύτερον θα νιώσεις εσύ καλύτερα με τον εαυτό σου. Και αν δεν πιστεύεις εμένα, μια δοκιμή θα σε πείσει...

Κάνε με την κοπέλα σου αυτό που σου ζητάει εδώ και καιρό
Ναι. Πήγαινε για ψώνια μαζί της, όσο και να σε τρελαίνει αυτό. Δες την «ξινή» φίλη της που δε σου γεμίζει καθόλου το μάτι. Πήγαινε ακόμα και στο σπίτι του πεθερού σου χωρίς να γιορτάζει, ή να έχει γενέθλια. Οι γυναίκες μας λατρεύουν τη σιγουριά και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος επιβεβαίωσης της αγάπης σου, από το να της κάνεις τα χατίρια.

Βοήθησε τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες
Προσωπικά έχω διαβάσει εκατοντάδες άρθρα που υποστηρίζουν πως διαβάζοντας ένα βιβλίο, ή πηγαίνοντας μια εκδρομή, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Μπούρδες. Αν διαβάσεις ένα βιβλίο θα λάβεις λίγες περισσότερες πληροφορίες κι αν πας την εκδρομή, απλά θα περάσεις μερικές ξένοιαστες ώρες ή μέρες. Για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και πιο σωστός, δε χρειάζεσαι ούτε υλικά αγαθά, ούτε βόλτες. Χρειάζεται να γίνεις πρώτα άνθρωπος. Το καλύτερος, έρχεται μετά και συνήθως, όταν γίνεσαι άνθρωπος, γίνεσαι αυτόματα και καλός.
Βρες έναν άστεγο και πρόσφερέ του φαγητό, ή δώσ' του μια κουβέρτα και το παλιό σου παλτό. Πήγαινε σε κάποιο ίδρυμα και κάνε μια δωρεά στα παιδιά ή τους άπορους που φιλοξενεί. Και ένα πακέτο μακαρόνια να πας, να ξέρεις πως έχει αξία. Καθένας ότι μπορεί. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Χρειάζεται να δώσεις πολύ αγάπη. Και να νιώσεις όλα όσα προσπαθεί η σύγχρονη κοινωνία να «σβήσει» από τον χάρτη της ανθρωπότητας. Αδελφοσύνη, αλληλεγγύη και αγάπη. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς.

Διόρθωσε τα λάθη σου
Για κάποιο λόγο πολλές φορές όλοι μας έχουμε την εντύπωση πως είμαστε αλάνθαστοι. Δεν έχω όρεξη να σου πω ψέματα, το έχω πάθει προσωπικά εγώ, το έχουν πάθει σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζω. Αναγνώρισε τα λάθη σου και προσπάθησε να τα διορθώσεις. Όποια και αν είναι η θέση σου, μπορείς να το κάνεις χωρίς να πληγώσεις τον εγωισμό σου. Η αυτογνωσία φίλε είναι μεγάλο προτέρημα. Η παραδοχή, ακόμα μεγαλύτερο. Και στην τελική, είσαι άντρας. Η ευθύνη πρέπει να είναι συνώνυμό σου. Μάθε να την αναλαμβάνεις, μάθε να καταφέρνεις να «σκοτώνεις» την ευθυνοφοβία σου. Γίνε φίλος με τα λάθη σου. Είναι ότι πιο σωστό μπορείς να κάνεις για αυτά...

Καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, κατανόηση, συμπόνια, αλληλεγγύη και πράξεις. Γιατί η θεωρία, δεν έκανε ποτέ τη διαφορά...

Σχετικές ειδήσεις