«Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα»: Συγκεντρώνει 1400 βιβλία

Newsbomb

Ο δεύτερος τόμος της έκδοσης «Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα», του Φίλιππου Ηλιού, συγκεντρώνει και καταγράφει αναλυτικά περί τα 1400 βιβλία και αυτοτελή φυλλάδια που εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν στην ελληνική γλώσσα από το 1819 έως τα 1832.

Το έργο ζωής του διακεκριμένου ιστορικού του 20ου αιώνα, με εκτενείς περιγραφές των εντύπων, αποδελτίωση αγγελιών και βιβλιοκρισιών στον Τύπο της εποχής, στοιχεία για την τιμή και το τιράζ, αποτελεί πολυδύναμο εργαλείο για τον αναγνώστη.

Αυτό συμβαίνει καθώς του δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσει την παραγωγή και την πρόσληψη του βιβλίου από ελληνόφωνους και ελληνόγλωσσους πληθυσμούς, τον 19ο αιώνα, εν μέσω της δίνης που συντάραξε τον ευρύτερο οθωμανικό χώρο και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο τόμος αποτελεί οργανική συνέχεια του μνημειώδους Α΄τόμου, ο οποίος ξεκινούσε με τις ελληνικές εκδόσεις των χρόνων 1801-1818, είχε δημοσιευτεί το 1997 και, εξαντλημένος προ πολλού, συνοδεύει την τωρινή έκδοση σε CD. Μάλιστα, πυρήνας του Β΄Τόμου της έκδοσης είναι τα βιβλία και τα αυτοτελή έντυπα που αφορούν με τον έναν ή άλλον τρόπο την ελληνική Επανάσταση.

Τα βιβλία που βγαίνουν πρόχειρα στα τυπογραφεία του αγώνα, είτε τα βιβλία που βγαίνουν για να εξυπηρετήσουν τον αγώνα σε ευρωπαϊκά τυπογραφεία.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved