ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλοκαιρινές διακοπές: Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα για να πάρεις μαζί σου στην παραλία

Police line, do not cross

Σας προτείνουμε 5 νέα αστυνομικά μυθιστορήματα για να βουτήξετε στις σελίδες τους πλάι στο κύμα.

Προτού ξεκίνησετε για την παραλία, εκτός από το αντηλιακό και την πετσέτα, μην ξεχάσετε να βάλετε στην τσάντα σας και ένα καλό βιβλίο... κατά προτίμηση αστυνομικό. Είναι η καλύτερη συντροφιά κάνοντας ηλιοθεραπεία ή μετά από μια δροσερή βουτιά.

Εμείς συγκεντρώσαμε 5 νέα αστυνομικά μυθιστορήματα για να... βουτήξετε στις σελίδες τους πλάι στο κύμα!

Αυτοί που έζησαν, της Jane Harper (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Για τους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας, η Jane Harper δεν χρειάζεται συστάσεις.

Πρόκειται για το πολυαναμενόμενο τέταρτο μυθιστόρημα της βραβευμένης συγγραφέως και best seller των New York Times.

Η Harper αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στις ακτές της Τασμανίας.

Σύνοψη: Η ζωή του Κίρεν Έλιοτ μέσα σε μια μέρα άλλαξε για πάντα, από μια απερισκεψία με ολέθριες συνέπειες. Η ενοχή που ακόμα τον κατατρύχει αναδύεται στη διάρκεια μιας οικογενειακής επίσκεψης στη μικρή παραθαλάσσια κοινότητα που κάποτε αποκαλούσε σπίτι του.

Μερικοί δεν καταλαβαίνουν ούτε καν αυτό.

Οι γονείς του Κίρεν παλεύουν να επιβιώσουν σε μια πόλη όπου η θάλασσα ορίζει τις μοίρες των ανθρώπων. Ανάμεσά τους στέκει πάντα η ανάμνηση του αδερφού του, του Φιν, που χάθηκε πριν δώδεκα χρόνια κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης καταιγίδας των τελευταίων ογδόντα χρόνων.

Όταν το πτώμα μιας γυναίκας βρεθεί στην παραλία, βαθιά θαμμένα μυστικά απειλούν να έρθουν στο φως. Ένα ναυάγιο, ένα αγνοούμενο κορίτσι και ερωτήματα που δεν τα πήρε ποτέ το κύμα...

Οι κόρες, του Alex Michaelides (εκδόσεις Διόπτρα)

Όσοι έχουν διαβάσει τη Σιωπηλή Ασθενή, ξέρουν τι να περιμένουν. Το ντεμπούτο μυθιστόρημα του Κύπριου συγγραφέα παρέμεινε στη λίστα των best sellers των New York Times για περισσότερο από ένα χρόνο. Έχοντας βάλει τον πήχη αρκετά ψηλά, δύο χρόνια μετά, ο Michaelides επιστρέφει με το δεύτερο μυθιστόρημα του, Οι κόρες.

Σύνοψη: Ο Έντουαρντ Φόσκα είναι δολοφόνος.

Η Μαριάννα είναι βέβαιη γι’ αυτό. Όμως, δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς. Όμορφος και χαρισματικός, ο Φόσκα διδάσκει αρχαία τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και λατρεύεται τόσο από το προσωπικό όσο και από τους φοιτητές του – ειδικά από τα μέλη μιας κλειστής ομάδας ευνοούμενων φοιτητριών, που είναι γνωστές ως Κόρες.

Η Μαριάννα είναι μια λαμπρή αλλά και θλιμμένη ψυχολόγος η οποία αποκτά εμμονή με τις Κόρες, όταν ένα από τα μέλη τους –φίλη της ανιψιάς της, της Ζόι– βρίσκεται δολοφονημένο στο Κέμπριτζ.

Έχοντας υπάρξει και η ίδια φοιτήτρια του πανεπιστημίου αυτού στο παρελθόν, δεν θα αργήσει να υποπτευθεί πως πίσω από την ειδυλλιακή ομορφιά των μεσαιωνικών κτιρίων και τις αρχαίες παραδόσεις κρύβεται κάτι απειλητικό. Και είναι πεπεισμένη πως, παρά το άλλοθί του, ο Έντουαρντ Φόσκα είναι ένοχος για τον φόνο.

Γιατί όμως να βάλει στόχο μια φοιτήτριά του; Και πώς δικαιολογείται η εμμονή του με τα Ελευσίνια Μυστήρια και το ταξίδι της Περσεφόνης –της Κόρης– στον Άδη;

Όταν ανακαλύπτεται άλλο ένα πτώμα, η εμμονή της Μαριάννας να αποδείξει την ενοχή του Φόσκα βγαίνει εκτός ελέγχου, απειλώντας να καταστρέψει τόσο την αξιοπιστία της όσο και τις πιο στενές της σχέσεις. Όμως, είναι αποφασισμένη να σταματήσει αυτόν τον δολοφόνο, έστω κι αν της κοστίσει τα πάντα. Ακόμα και τη ζωή της...

Το Σανατόριο της Sarah Pearse (εκδόσεις Ψυχογιός)

Η Agatha Christie συναντά τον Stephen King στο πρώτο γκόθικ θρίλερ της Pearse. Έμπνευση του βιβλίου αποτέλεσε το σπίτι που έχει στη μικρή πόλη Κραν-Μοντάνα στις Ελβετικές Άλπεις.

Σύνοψη: Ένα πεντάστερο επιβλητικό ξενοδοχείο στις Ελβετικές Άλπεις. Ένα παλιό σανατόριο. Χωμένο στο χιόνι. Απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Μια αστυνομικός στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ώσπου να είναι πολύ αργά!

Όταν η ντετέκτιβ Έλιν Γουόρνερ λαμβάνει μια πρόσκληση από τον αποξενωμένο αδελφό της να γιορτάσουν τον πρόσφατο αρραβώνα του σε ένα χειμερινό θέρετρο, δεν μπορεί παρά να τη δεχτεί. Φτάνοντας όμως στο Λε Σομέ, εν μέσω μιας απειλητικής χιονοθύελλας, η Έλιν αμέσως νιώθει νευρικότητα.

Παρά το ειδυλλιακό σκηνικό, τόσο ο χώρος όσο και ο αδελφός της, Άιζακ, την αγχώνουν. Και όταν ξυπνούν, το επόμενο πρωί, η αρραβωνιαστικιά του έχει εξαφανιστεί. Ενώ η χιονοθύελλα μαίνεται αποκλείοντας την πρόσβαση στο ξενοδοχείο και η γυναίκα παραμένει άφαντη, οι ένοικοι του ξενοδοχείου αρχίζουν να πανικοβάλλονται...

Ημέρα της μητέρας, της Nele Neuhaus (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως με τίτλο Η Χιονάτη πρέπει να πεθάνει, γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν αρκετά ακόμα με κεντρικούς ήρωες το ντουέτο των αστυνομικών ερευνητών, Πία Κίρ-χοφ και Όλιβερ φον Μπόντενστάιν, τα οποία την ανέδειξαν σε μια από τις πλέον πολυδιαβασμένες γερμανόφωνες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Πρόσφατα μάλιστα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Βέστχεσεν την αναγόρευσε, τιμής ένεκεν, Αστυνόμο Β’.

Σύνοψη: Στην αρχή φαίνεται να είναι μία ακόμη θλιβερή υπόθεση: Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι ο 84χρονος Τέο Ράιφενρατ, που ζούσε απομονωμένος τα τελευταία είκοσι χρόνια, πέθανε στο σπίτι του πριν από αρκετές ημέρες. Κατά τη διάρκεια όμως της έρευνας, η Πία Ζάντερ και ο Όλιβερ φον Μπόντενσταϊν ανακαλύπτουν στο οικόπεδο του νεκρού τα λείψανα πολλών γυναικών.

Ήταν ο Ράιφενρατ ένας αδίστακτος κατά συρροή δολοφόνος που έθαβε τα θύματά του κάτω από το κλουβί του σκύλου; Μαζί με τη σύζυγό του Ρίτα ήταν για πολλά χρόνια ανάδοχοι ορφανών και εγκαταλειμμένων παιδιών, στα οποία εξασφάλιζαν ένα στοργικό σπιτικό περιβάλλον.

Καθώς η Πία και ο Όλιβερ πέφτουν πάνω σε σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας των Ράιφενρατ, εξαφανίζεται ακόμη μια γυναίκα. Όλες οι γυναίκες έχουν εξαφανιστεί κοντά στην Ημέρα της Μητέρας. Η Πία είναι πεπεισμένη: O δολοφόνος κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος εκεί έξω, αναζητώντας το επόμενο θύμα του. Και η Ημέρα της Μητέρας πλησιάζει.

H δική του & η δική της, της Alice Feeney (εκδόσεις Bell)

Οι φαν του αστυνομικού και των ψυχολογικών θρίλερ λατρέψαμε τα βιβλία Μερικές φορές λέω ψέματα και Ξέρω ποια είσαι. Ας παραδεχτούμε λοιπόν πως περιμένουμε με ανυπομονησία και το νέο (τρίτο) βιβλίο μιας συγγραφέως που ξέρει να παίζει με το μυαλό μας.

Σύνοψη: Η Άννα Άντριους δούλεψε σκληρά για να γίνει η παρουσιάστρια του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του BBC. Και είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να κρατήσει τη δουλειά των ονείρων της.

Όταν μια γυναίκα δολοφονείται στο Μπλάκνταουν, στο ήσυχο χωριό που μεγάλωσε, η Άννα δε θέλει να καλύψει την υπόθεση. Όταν όμως αποδεικνύεται πως το θύμα είναι μια παιδική φίλη της, είναι αδύνατο να φύγει. Σύντομα γίνεται αντιληπτό πως η Άννα δεν καλύπτει απλώς την ιστορία, αλλά η ίδια βρίσκεται στο επίκεντρό της.

Ο πρώην σύζυγός της, ο ντετέκτιβ Τζακ Χάρπερ, δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα κατέληγε να δουλεύει σε ένα μέρος όπως το Μπλάκνταουν. Όταν ανακαλύπτεται το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας, ο Τζακ αποφασίζει να μην αποκαλύψει σε κανέναν πως γνώριζε το θύμα. Μέχρι που αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως ο ίδιος είναι ύποπτος στη δικιά του έρευνα για τη δολοφονία.

Σ’ αυτή την ιστορία υπάρχουν δύο πλευρές. Η δική του και η δική της. Ο ένας από τους δύο γνωρίζει περισσότερα απ’ όσα παραδέχεται. Κάποιος δε λέει όλη την αλήθεια. Και ίσως, τελικά, για κάποια μυστικά να αξίζει να σκοτώσεις...



Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.