Αμάλ: Μια μαριονέτα 3,5μ. ταξιδεύει 8.000χλμ. για το μεταναστευτικό - Οι στάσεις της στην Ελλάδα

Μάριος Καλογερόπουλος

Αμάλ η μαριόνετα των 3,5 μέτρων

Έναν διαφορετικό αλλά αρκούντως εντυπωσιακό τρόπο βρήκε μια θεατρική ομάδα για να προωθήσει το μεταναστευτικό «επιστρατεύοντας» μια μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων η οποία θα ξεκινήσει από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, θα περάσει από την Ελλάδα και θα ολοκληρώσει τη διαδρομή της στο Μάντσεστερ.

Η Αμάλ, όπως είναι το όνομα της μαριονέτας είναι «εννέα ετών» και αναζητά τη μητέρα της η οποία προσπάθησε να βρει φαγητό αλλά δεν γύρισε ποτέ κοντά της.

Η μαριονέτα, η οποία είναι και η μοναδική πρωταγωνίστρια στο θεατρικό έργο με τίτλο The Walk θα διανύσει μια απόσταση συνολικά 8.000 χλμ. ξεκινώντας το ταξίδι της την τελευταία Τρίτη του Ιουλίου.

Συνολικά η Αμάλ θα «περπατήσει» σε οχτώ χώρες το διάστημα Ιούλιος – Νοέμβριος.

Για κάθε της βήμα θα απαιτηθεί η προσπάθεια αρκετών χειριστών που είναι όλοι πρόσφυγες.

Το μήνυμά της εκ μέρους όλων των εκτοπισμένων παιδιών που θα συναντήσει είναι απλό και περιλαμβάνεται σε τρεις λέξεις: «Μην μας ξεχάσετε».

Η αρχή

Αρχής γενομένης από την πόλη Γκαζιαντέπ η Αμάλ θα συνυπάρξει με περισσότερες από 100 κοινότητες από τις οποίες θα μάθει διάφορα όπως μαγειρική από μια ομάδα νεαρών προσφύγων από τη Συρία οι οποία θα της παραδώσουν και μια βαλίτσα με διάφορα αντικείμενα που σχεδίασαν για να τη βοηθήσουν στο ταξίδι της.

To ταξίδι περιλαμβάνει και πέρασμα από την Ελλάδα. Στη χώρα μας η Αμάλ θα δώσει το «παρών» σε συνολικά 13 εκδηλώσεις σε 8 διαφορετικές πόλεις στο διάστημα από 9 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.

Πρώτη της στάση θα είναι η Χίος και θα ακολουθήσουν Ιωάννινα, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Λάρισα, Ελευσίνα, Αθήνα και Πειραιάς.

Για την ώρα, πάντως, η Αμάλ βρίσκεται στο Λονδίνο και μαθαίνει πώς να περπατάει και πώς να εκδηλώνει τα συναισθήματά της υπό τις οδηγίες που δίνει μέσω video link ο δημιουργός της από τη Νότια Αφρική.

Τον χειρισμό της γιγαντιαιών διαστάσεων μαριονέτας θα κάνουν εννέα μαριονετίστες σε ομάδες των τριών. Δύο θα χειρίζονται τα χέρια και ένας τα ξυλοπόδαρα και τις εκφράσεις του προσώπου της μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα χορδών υπό την ονομασία «η άρπα».

Μετά τα πρώτα μαθήματα η Αμάλ έχει καταφέρει να δείχνει σοκ, συστολή και περιέργεια χρησιμοποιώντας τα μάτια και τα χέρια της.

Στο πλευρό της εκτός από την κοινότητα των προσφύγων και των μεταναστών η μαριονέτα έχει και διασημότητες όπως η ηθοποιός Γκίλιαν Άντερσον, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και σημερινός σχολιαστής αγώνων Γκάρι Λίνεκερ και ο ηθοποιός Τσιούετελ Ετζιόφορ (σ.σ. ο πρωταγωνιστής της ταινίας «12 χρόνια σκλάβος»).

H αφίσα του θεατρικού έργου The Walk

Οι δυσκολίες

Η παραγωγή πέραν των τεχνικών δυσκολίων για τη δημιουργία της Αμάλ έχει και επιπλέον προβλήματα που πηγάζουν από τους περιορισμούς της εποχής του κορονοϊού.

Ήδη η πρεμιέρα έχει πάει πίσω κατά τέσσερις μήνες ενώ τα lockdown έκαναν ακόμα πιο δύσκολη τη συγκέντρωση χρημάτων για την ολοκλήρωση του έργου για το οποίο λείπουν ακόμα 40.000 λίρες.

Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που ο παραγωγός του έργου Ντέιβιντ Λαν ξεφυσά μιλώντας στον Guardian για το έργο για το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε απρόοπτο που τυχόν δημιουργηθεί από τον καιρό, τις μηχανικές δυσκολίες ή τα γραφειοκρατικά προβλήματα για την διαχείριση της 25μελους συνοδείας που θα μετακινηθεί δια θαλάσσης, με φορτηγά και με τα πόδια.

Η «ζούγκλα» του Καλαί

Πίσω από το έργο κρύβεται η θεατρική επιχείρηση Good Chance η οποία δημιουργήθηκε ως μια δημιουργική «απάντηση» στη φρίκη του προσφυγικού καταυλισμού του Καλαί στη Γαλλία που έγινε γνωστός ως «ζούγκλα».

Οι δημιουργοί της μαριονέτας, Adrian Kohler και Basil Jones εξομολογούνται ότι το πρώτο ζήτημα που αντιμετώπισαν ήταν το πόσο ψηλή μπορεί να είναι μια τέτοια κατασκευή ώστε να εξακολουθεί να θυμίζει μικρό κορίτσι. Η πρώτη σκέψη ήταν για μια κατασκευή ύψους 5 μέτρων αλλά, όπως λένε, «όταν φυσάει ισχυρός άνεμος οι μαριονέτες αυτού του μεγέθους αρχίζουν να θυμίζουν ακυβέρνητα καράβια οπότε σε αυτό που καταλήξαμε είναι ότι το μέγιστο ύψος στο οποίο μπορούσαμε να φτάσουμε ήταν τα 3,5 μέτρα».

«Αυτό είναι το διπλάσιο ύψος ενός μέσου ανθρώπου οπότε θα μπορεί να είναι ορατή στα πλήθη» συμπληρώνουν με το δεύτερο πρόβλημα να είναι τα υλικά. Για το στήθος και τη λεκάνη επελέγησαν μπαμπού ενώ τα πόδια και το κεφάλι κατασκευάστηκαν με ανθρακονήματα ώστε τελικά το καλοκαίρι του 2019 να πραγματοποιηθεί η πρώτη βόλτα σε ένα χωράφι στο Κεντ.

Πρόκληση αποδείχθηκε και ο χειρισμός της Αμάλ καθώς οι χειριστές της θα έπρεπε να συνδυάζουν την αντοχή των αθλητών, τη δεξιότητα των ακροβατών και τις ικανότητες της διαχείρισης μιας μαριονέτας.

Οι τελετές υποδοχής

Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, Amir Nizar Zuabi, ο οποίος πέρασε 18 μήνες με «αντίπαλο» τους περιορισμούς στα σύνορα και τον συντονισμό με τις κοινότητες που οργανώσουν τελετές υποδοχής της Αμάλ, με τον ίδιο να σχολιάζει πως «όλα όσα έζησα θυμίζουν την διαδικασία του ψησίματος: περνάς πολύ καιρό στην κουζίνα αλλά δεν έχεις κέικ μέχρι να το ξεφουρνίσεις».

O χάρτης του ταξιδιού της Αμάλ

Οι τελετές θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους από αίθουσες συναυλιών μέχρι ναούς, γέφυρες, ιαματικά λουτρά ακόμα και ένα νεκροταφείο.

Η Αμάλ θα περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάρκα η οποία θα δέσει στο λιμάνι της Χίου υπό τους ήχους του τραγουδιού ενός γυναικείου συγκροτήματος. Στο Μπάρι της Ιταλίας θα μάθει πώς να παρασκευάζει μακαρόνια από μια «νόνα» και στη Μασσαλία θα βρεθεί δίπλα σε εκατοντάδες χορευτές με σωσίβια εις μνήμην των προσφύγων που πέθαναν στη θάλασσα.

Όταν η Αμάλ θα φτάσει στο Λονδίνο θα γιορτάσει τα 10α γενέθλιά της σε ένα πάρτι με συνομηλίκους της στο μουσείο V&A museum και τελικά το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με ένα εντυπωσιακό σόου σε πάρκο στο Μάντσεστερ.

Το ταξίδι δεν θα είναι ανέφελο καθώς οι δημιουργοί του θεατρικού έχουν φροντίσει να συμπεριλάβουν και απρόοπτα όπως αυτό που θα σημειωθεί στην Αθήνα όταν η Αμάλ θα χρησιμοποιήσει ένα κόκκινο νήμα – ως άλλος Θησέας στον Λαβύρινθο - για να μην χαθεί στους δαιδαλώδεις δρόμου της ελληνικής πρωτεύουσας ενώ στο Μιλάνο θα χτυπήσει το γόνατό της και στη Νάπολη θα πάθει υπερκόπωση και θα ξεσπάσει.

H εκδήλωση της Αθήνας

Η Αμάλ έχει κάνει ήδη τις πρώτες της βόλτες με τον Παλαιστίνιο μαριονετίστα Φιντάα Ζαϊντάν να λέει χαρακτηριστικά: Οι αντιδράσεις που παίρνουμε όταν τη βγάζουμε στον δρόμο είναι πολύ θετικές. Αυτό που θα συμβεί είναι στιγμές που βιώνει κανείς μια φορά στη ζωή του.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το walkwithamal.org

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved