ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε ταινίες με καρχαρίες που θα στοιχειώσουν τις βουτιές σας

Jaws
Η αφίσα της ταινίας Jaws έχει μείνει στην ιστορία

Από τα Jaws του Σπίλμπεργκ το 1975 στο σημερινό Great White, αυτές είναι οι 5 ταινίες με καρχαρίες που μας κάνουν να ξανασκεφτούμε το μακροβούτι.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με τα περιβόητα Jaws του 1975 δημιούργησε μια ολόκληρη «σχολή» και ένα νέο κινηματογραφικό είδος με πρωταγωνιστές τους μεγαλύτερους θηρευτές των θαλασσών, τους καρχαρίες.

Η νέα horror κατηγορία βρήκε μεγάλη απήχηση, κέρδισε πολλούς φαν και μέχρι σήμερα έχει βγάλει δεκάδες ταινίες που παρουσιάζουν αυτό το παρεξηγημένο πλάσμα ως απίστευτα αιμοβόρο.

Η αλήθεια είναι πως αρκετές από αυτές τις ταινίες αποτύπωσαν τον τρόμο τόσο ρεαλιστικά που χαράκτηκε στη συνείδηση κάθε λουόμενου. Όπως συμβαίνει ακριβώς με τα πέντε φιλμ που επιλέξαμε να μοιραστούμε μαζί σας και είμαστε σίγουροι ότι θα σας κάνουν να ξανασκεφτείτε το επόμενο μακροβούτι στο βαθύ γαλάζιο.

Δεν θέλουμε να σας το χαλάσουμε, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Για αυτό, πριν δούμε ορισμένες μόνο από τις καλύτερες ταινίες του είδους οι οποίες έχουν καταφέρει να στοιχειώσουν τις βουτιές μας, καλό είναι να συμφωνήσουμε σε κάτι: πρέπει να ξεχωρίζουμε τη μυθοπλασία από την πραγματικότητα, να ενημερωνόμαστε σωστά και πάνω από όλα να σεβόμαστε τη φύση και τα πλάσματά της.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία (Jaws, 1975)

H ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ που έκανε τους καρχαρίες ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος το οποίο πουλάει μέχρι σήμερα.

Η πρώτη ταινία Jaws κυκλοφόρησε το 1975 και από εκείνο το πρώτο καλοκαίρι στοίχειωσε τις βουτιές πολλών θεατών. Το φιλμ με τα σαγόνια του μεγάλου λευκού απέκτησε τρία σίκουελ: Jaws 2 (1978), Jaws 3-D (1983) και Jaws: The Revenge (1987).

Βαθιά Άγρια Θάλασσα (Deep Blue Sea, 1999)

Ερευνητές σε ένα απομονωμένο υποθαλάσσιο εργαστήριο προσπαθούν να ανακαλύψουν τη θεραπεία για το Αλτσχάιμερ. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν ως πειραματόζωα καρχαρίες που τους έχουν αλλάξει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να τους κάνουν ιδιαίτερα έξυπνους και περισσότερο επιθετικούς.

Τα πράγματα γίνονται πολύ τρομακτικά όταν οι καρχαρίες αποφασίζουν να αφανίσουν τους ανθρώπους και να αποδράσουν στον ωκεανό.

Θυμίζουμε ότι η ταινία είχε και συνέχειες χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Άγριος Ωκεανός (Open Water, 2003)

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα η ταινία έχει γυριστεί με ψηφιακή κάμερα θυμίζοντας κάτι από Blair Witch Project. Μάλιστα οι πρωταγωνιστές στα γυρίσματα ήταν περιτριγυρισμένοι από αληθινούς καρχαρίες. Η ταινία γυρίστηκε με ένα μπάτζετ κάποιων χιλιάδων δολαρίων και απέφερε κέρδη άνω των 50 εκατ. δολαρίων.

Η ιστορία εστιάζει σε νεαρό ένα ζευγάρι που βρίσκεται για διακοπές στις Μπαχάμες και πηγαίνει εκδρομή για scuba diving. Μαγεμένοι από το βυθό απομακρύνονται χωρίς να το καταλάβουν, ενώ η υπόλοιπη ομάδα τους ξεχνάει και φεύγει. Οι δυο τους ξεμένουν καταμεσής του άγριου ωκεανού και ο εφιάλτης ξεκινά… Η αγωνία χτυπάει κόκκινο καθώς η ταινία δεν ανήκει στα γνωστά σπλάτερ του είδους, αλλά στην κατηγορία του ψυχολογικού θρίλερ.

Σε Ρηχά Νερά (The Shallows, 2016)

Η Μπλέικ Λάιβλι υποδύεται τη Nancy, μια δεινή σέρφερ που δέχεται επίθεση από καρχαρία και καταφεύγει εγκλωβισμένη και τραυματισμένη σε έναν ύφαλο στα ανοιχτά μιας απομονωμένης παραλίας. Τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς ο καρχαρίας δεν της αφήνει καμία έξοδο διαφυγής, περιμένοντας τη λάθος κίνηση από εκείνη.

Αν δεν έχετε δει ακόμα το φιλμ, το συνιστούμε ανεπιφύλακτα αφού και αυτό ανήκει κυρίως στην κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ και θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι τέλους.

Great White, 2021

Ολοκαίνουρια ταινία αυστραλιανής παραγωγής η οποία κυκλοφόρησε πριν από λίγες μόνος ημέρες. Το φιλμ είναι ό,τι πρέπει για ένα χαλαρό καλοκαιρινό βραδάκι, καθώς καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον μας αμείωτο. Η συνταγή είναι λίγο-πολύ γνωστή οπότε αυτό μην περιμένετε τρομερές εκπλήξεις.

Ένα μικρό ιδιωτικό αεροπλάνο με μια παρέα πέντε νέων πέφτει στη θάλασσα. Η μικρή ομάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη πάνω σε μια σωσίβια λέμβο μέσα στην ανοιχτή θάλασσα. Οι νεαροί παλεύουν να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τους καρχαρίες που είναι στο κατόπι τους.

Εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο από το να σας ευχηθούμε καλές βουτιές...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.