ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα «Μήλα» διεκδικούν μια θέση στα «Ευρωπαϊκά Όσκαρ»

Μήλα Άρης Σερβετάλης
Τα Μήλα με τον Άρη Σερβετάλη λίγο έλειψε να βρεθούν υποψήφια και στα Όσκαρ

Τα Μήλα του Χρήστου Νίκου βρίσκονται στη λίστα με τις ταινίες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2021.

Τα Μήλα του Χρήστου Νίκου με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη διεκδικούν μια θέση στις υποψηφιότητες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2021.

Η ταινία βρίσκεται στη λίστα με τις 40 ταινίες που ανακοινώθηκαν και απομένει να δούμε αν θα έχει μια θέση και στις τελικές υποψηφιότητες. Το φιλμ του Χρήστου Νίκου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας πέρσι, λαμβάνοντας θετικές κριτικές, ενώ κέρδισε και την προσοχή της Κέιτ Μπλάνσετ η οποία ανέλαβε ρόλου εκτελεστικής παραγωγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος έχουν επιλεγεί περισσότερες ευρωπαϊκές ταινίες από κάθε άλλη φορά, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες μέσα στον Σεπτέμβριο. Εκτός από τα φιλμ μυθοπλασίας ανακοινώθηκαν και 15 ντοκιμαντέρ.

Μεταξύ των 40 ταινιών συναντάμε τον The Father του Φλοριάν Ζέλερ που χάρισε στον Άντονι Χόπκινς το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, το The Mauritanian του Κέβιν ΜακΝτόναλντ, το Ammonite του Φράνσις Λι, το Supernova του Χάρι ΜακΚουίν, το Promising Υoung Woman της Έμεραλντ Φένελ και άλλες.

Μπορείτε να δείτε τη λίστα των ταινιών, των ντοκιμαντέρ αλλά και των φιλμ μικρού μήκους στο επίσημο site των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους φιναλίστ θα επιλέξουν τα 4.000 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου.

Τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (European Film Awards)

Ο θεσμός θεσπίστηκε το 1988. Η αρχική τους ονομασία ήταν Βραβεία Felix αλλά σύντομα μετονομάστηκαν σε European Film Awards. Πρόκειται για τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως και στα Όσκαρ, για τα βραβεία αποφασίζει μια ακαδημία, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, για αυτό και πολύ συχνά αποκαλούνται Ευρωπαϊκά Όσκαρ. Οι βραβεύσεις περιορίζονται στο Ευρωπαϊκό σινεμά, με ταινίες, σκηνοθέτες και ηθοποιούς από τη γηραιά ήπειρο.

Βραβεία απονέμονται σε περισσότερες από δέκα κατηγορίες με πιο σημαντικό αυτό της Ταινίας της Χρονιάς. Το 2019 το ύψιστο βραβείο κέρδισε Η Ευνοούμενη του Γιώργου Λάνθιμου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.