ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Τάτα;» ανάμεσα στα 20 καλύτερα βιβλία που πρέπει να μεταφραστούν σε όλο τον κόσμο

Τάτα; Ίρις Σαμαρτζή
Η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή και το βιβλίο της «Τάτα;»
Αρχείο Newsbomb.gr

Το παιδικό βιβλίο της Ίριδας Σαμαρτζή ανάμεσα στα 20 καλύτερα που επέλεξε η κριτική επιτροπή των βραβείων Hans Christian Andersen. 

Η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή και το βιβλίο της με τίτλο «Τάτα;» μπορεί να μην κατάφεραν να λάβουν μια θέση στη βραχεία λίστα των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Hans Christian Andersen, ωστόσο απέσπασαν μια σημαντική διάκριση!

Η κριτική επιτροπή των βραβείων ανακοίνωσε μια λίστα 20 βιβλίων για το 2022 τα οποία πρέπει να μεταφραστούν σε όλο τον κόσμο.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η κριτική επιτροπή HCA, θέλοντας να βοηθήσει στη δημιουργία γεφυρών αλληλοκατανόησης, δημιούργησε μια λίστα με εξαιρετικά βιβλία από τους υποψηφίους του 2022 τα οποία θεώρησε ότι είναι αρκετά σημαντικά και αξίζει να μεταφραστούν παντού ώστε τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να μπορούν να τα διαβάσουν και να έχουν πρόσβασή σε μερικά από τα καλύτερα βιβλία».

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Τάτα;»

Στην περιγραφή του βιβλίου αναφέρεται: «Το πρώτο παιδικό βιβλίο σε εικονογράφηση και κείμενο της Ίριδας Σαμαρτζή μιλάει κατευθείαν στην καρδιά των παιδιών και αποτυπώνει τις ατελείωτες επιθυμίες τους.

Τάτα, πού είσαι; Έλα να παίξουμε! Θα ήθελα να έχω στο σπίτι μου μια παιδική χαρά. Μόνο για μένα και την Τάτα. Κι έναν κήπο, κι ένα δεντρόσπιτο, μια βιβλιοθήκη... ένα ουράνιο τόξο... Πόσα πράγματα χρειαζόμαστε για να περάσουμε καλά με τους φίλους μας;»

Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Η Ίρις Σαμαρτζή

Η Ίρις Σαμαρτζή είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Η δουλειά της έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Διεθνές Βραβείο Compostela (2016), Κρατικό Βραβείο παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου (2012, 2016), Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου (2012, 2015, 2016, 2017) κ.ά.

Ήταν υποψήφια για το HCAA 2020 (Hans Christian Andersen Award) ύστερα από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της IBBY. Είναι υποψήφια για το ALMA 2021 (Astrid Lindgren Memorial Award).

Παράλληλα με την εικονογράφηση, διδάσκει εικαστικά στο νηπιαγωγείο. Μάθετε περισσότερα για εκείνη στο www.irissamartzi.com



Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη βιντεοκασέτα του «Εξολοθρευτή» πωλήθηκε 32.500 δολάρια σε δημοπρασία!

Διαγωνισμός Newsbomb.gr: Οι νικητές που θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Το Μινόρε»